Kursplan - Tillämpade kvantitativa metoder
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE406
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign, Innovation och design
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-10-25
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska skaffa sig grundläggande kunskaper om kvantitativa vetenskapliga metoder relaterade till forskning inom innovation och design. Vidare ska studenten utveckla ett problematiserande förhållningssätt till visualisering och annan presentation av kvantitativa data.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse:
- redogöra för kvantitativa forskningsmetoder med relevans för forskning inom innovation och design
- redogöra för olika former av kvantitativ datainsamling
Färdighet och förmåga:
- tillämpa grundläggande kvantitativa metoder för insamling och analys
- värdera och motivera val av metoder för insamling och analys relativt problemformulering och syfte
- tolka och värdera visuella presentationer av kvantitativt material
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
- kritiskt granska och värdera vetenskapliga presentationer där kvantitativa metoder används för insamling och/eller analys
Innehåll
Kursen inleds med en teoridel (litteraturstudier och föreläsningar) avseende kvanitativa metoder. Denna del tenteras individuellt. I den därpå följande tillämpande delen av kursen analyseras och värderas studier med fokus på visuella presentationer av kvantitativt vetenskapligt material. Detta avsnitt examineras muntligt och i seminarieform. Delvis parallellt med ovanstående uppgift designas och genomförs en egen begränsad kvantitativ undersökning, som examineras genom inlämning och seminariepresentation.
Undervisning
Undervisningen bedrivs genom föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Dessutom genom handledning av en mindre studie.
Särskild behörighet
Kandidatexamen eller motsvarande samt Sv B och En A.
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), Inlämningsuppgift individuellt eller i grupp enligt kurs-PM. Presentation av egen undersökning, inklusive visualisering av kvantitativt material, 3 hp, betyg Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), Kritisk granskning av vetenskapliga presentationer med tonvikt på visualisering av kvantitativa data, 2,5 hp
Tentamen (TEN1), Individuell skriftlig tentamen: Kvantitativa metoder, insamling och analys av kvantitativa data, 2 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd