Kursplan - Naturorienterande ämnen och teknik åk F-3
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
OAU901
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
GXX (Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen Naturorienterande ämnen och teknik åk F-3 är att deltagarna utvecklar kunskap i och kompetens att planera, leda, utveckla och utvärdera undervisning i grundskolan enligt styrdokumenten för grundskolan, Lgr11.
Utbildningen syftar särskilt till att deltagarna känner trygghet i och utvecklar förmågan att skapa lärandesituationer som tar vara på elevers nyfikenhet, uppmuntrar dem att ställa frågor, samt stimulerar dem till undersökningar.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna redovisa egen kunskap i och om naturvetenskap och teknik för undervisning enligt Lgr11. De ska:
- visa på centrala samband mellan naturvetenskap, teknik, människa, samhälle och natur i aktuella och historiska sammanhang
- identifiera naturvetenskap och teknik i vardag och samhälle och använda den som utgångspunkt för lärande
- identifiera tekniska lösningar i befintliga konstruktioner och tillämpa dem i egna konstruktioner - är inkluderas bland annat materialval och funktion
- utifrån nationella styrdokument reflektera över olika didaktiska val och använda ämnesdidaktiska forskningsresultat för att organisera lärandesituationer som kan stimulera elevers intresse och frågande
- använda formativ och summativ bedömning för att utveckla undervisning och lärande
- utveckla elevers förmåga att kommunicera naturvetenskap och teknik med olika uttrycksformer
Innehåll
Under kursen behandlas naturvetenskap och teknik utifrån elevnära exempel hämtade från vardag och samhälle. Naturvetenskapens och teknikens karaktär, föränderlighet och gränser problematiseras. Det naturvetenskapliga och tekniska innehållet relateras till olika didaktiska angreppssätt och arbetssätt samt det innehåll som beskrivs i Lgr11. I kursen ingår att urskilja och granska naturvetenskap och teknik i omvärlden. Dessutom ingår att, med ämnesdidaktisk forskning som utgångspunkt, planera, genomföra och utvärdera egen undervisning i naturvetenskap. Olika typer av bedömning, med särskilt fokus på formativ bedömning och reflektion över den egna undervisningen ingår som viktig del. I kursen behandlas även olika uttrycksformer för att kommunicera naturvetenskap och teknik och kollegialt lärande som en metod för att utveckla sin undervisning.
Undervisning
Kursen ges som en kombination av lokala och nationella träffar. Under kursen används varierande arbetssätt såsom föreläsningar, seminarier, utvecklingsarbete, undersökningar och informationssökning.
En förutsättning för att kunna genomföra kursen är att deltagarna har möjlighet till arbete i elevgrupp i skolan.
Särskild behörighet
Lärarutbildning
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 2,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Projekt (PRO1), 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Seminarium (SEM1), 2 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd