Kursplan - Finska för offentlig sektor
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FNA105
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Syfte
Kursens syfte är att utveckla färdigheter i talad och skriven finska med inriktning mot service inom offentlig sektor. Den ska vidare öka kompetensen i sådan finsk terminologi som är relevant för personal inom offentlig förvaltning.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten:
- kunna kommunicera och hålla korta individuellt utarbetade muntliga framträdanden på finska
- kunna kommunicera skriftligt i form av brevskrivning, e-post, meddelanden och referat på finska
- kunna redogöra för språklig variation
- kunna använda terminologi och uttryck som behövs för diskussion och kommunikation i servicesituationer inom offentlig sektor
- självständigt kunna söka information om språkriktighetsfrågor och använda relevanta hjälpmedel
- kunna redogöra för huvuddragen i den nya lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk
Innehåll
Studenten utvidgar sitt ordförråd samt tränar sina färdigheter i talad finska genom olika kommunikationsövningar och presentationer med tonvikt på kommunal och statlig verksamhet. Med utgångspunkt från autentiskt material övar studenterna att skriva och sammanfatta texter med yrkesrelaterad vokabulär. Grammatikkunskaper repeteras och fördjupas.
- Muntliga och skriftliga övningar i olika språksituationer
- Språkriktighetsfrågor
- Terminologistudier
Undervisning
Undervisningen består av lektioner och seminarier samt skriftliga inlämningsuppgifter och muntliga övningar. Kursen kräver tillgång till dator med internetanslutning, eftersom kommunikation och undervisning delvis sker via en kursplattform på Internet. Det är obligatorisk närvaro på campusundervisningen och de muntliga presentationerna. Undervisningen sker på finska.
Särskild behörighet
Grundläggande behörighet. Till ansökan bifogas de handlingar som dokumenterar den sökandes kunskaper i finska. Saknas dokumentation på färdigheter i talad och skriven finska, bifogas ett brev på finska där sökanden beskriver sina kunskaper och hur denne förvärvat dem.
Examination
Skriftliga uppgifter (INL1), 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Terminologi (INL2), 1 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Muntliga uppgifter i seminarieform (SEM1), 3,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd