Kursplan - Kultur och rum för innovation
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
INO120
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Innovationsteknik
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-02-14
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen är att utforska kulturen och den fysiska platsens betydelse för innovation från ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Syftet är att öka studenternas förståelse och färdigheter inom detta område.
Kursen är speciellt utformad för dem som är intresserade av att lära sig mer om hur de kan utveckla en innovativ kultur och fysiska platser som kan stödja innovation på sina företag och vill utbyta idéer och erfarenheter på detta område med andra företag.
Lärandemål
Efter avslutad kurs kommer studenten kunna:
-beskriva verktyg och metoder för hur du kan utveckla innovationskulturen i ditt team och din organisation
-analysera och använda miljöer på olika sätt för att stödja olika aspekter av innovationskul tur i ditt team och din organisation
-analysera och använda olika verktyg för att underlätta samarbete, lärande och innovation i ditt team och din organisation
-tillämpa begrepp och forskningsrön från kursen i ditt företag för att förbättra kultur och fysisk miljö för att stödja innovation
Innehåll
För att företag ska överleva och vara konkurrenskraftiga är det viktigt för dem att utveckla förmågan till ständig innovationsförändring. Många företag har infört ett strukturerat tillvägagångssätt för att stödja olika faser av innovationsprocessen, men saknar kompetens inom radikal innovation. För radikal innovation krävs en annan typ av kultur och tänkesätt. Som en del av forskningen på Mälardalens högskola undersöks vilken typ av kultur och fysiskt utrymme som behövs för att stödja radikal innovation i företag. Syftet med forskningen är att stödja radikal inno¬vation inom tillverkningsindustrin i Sverige. Genom kursen Culture and Space for innovation kommer vi att dela med oss av de senaste rönen från vår forskning.
Undervisning
Kursen består av en serie interaktiva workshops med olika typer av kreativa övningar och olika typer av media (verbala, visuella, ljud och rörelse).
I varje workshop införs ett nytt ämne. Vi stödjer dig som deltagare så att du kan utforska ämnet teoretiskt och praktiskt och utbyta idéer och erfarenheter med de andra deltagarna på nya sätt. Vi uppmuntrar dig att använda de nya kunskaperna som du fått genom workshops i ditt företag.
Workshops äger rum i olika typer av miljöer. Syftet med miljöbytena är att utforska hur miljöerna kan användas för att stödja innovation. I vissa workshops kommer konstnärer att delta.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), 1,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Laboration (LAB1), 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G), 0,5 hp per workshop
Seminarium (SEM1), 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G),
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med XINO52 Kultur och rum för innovation.