Kursplan - Kandidatuppsats i nationalekonomi
Omfattning
15 hp
Kurskod
NAA303
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2E (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen).
Huvudområde(n)
Nationalekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-02
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
The student's guide to writing economics
London : Routledge, 2005 - 85 s.
ISBN: 0-415-70122-8 LIBRIS-ID: 9757895
-
Böcker
Ingen specifik kurslitteratur. No specific literature
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Syftet med examensarbete i nationalekonomi är att skriva, presentera och försvara en teoretisk eller empirisk uppsats av ett ekonomiskt problem, med hjälp av ekonomisk teori och metoder från tidigare kurser.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- söka och hitta relevanta forskningsområden, vetenskaplig litteratur och datakällor
- identifiera specifika ekonomiska problem och undersöka, organisera och genomföra projektet inom en viss tidsperiod
- använda ekonomisk teori och metoder för att på djupet analysera det valda problemet
- införa lämpliga förenklande antaganden för att behandla komplexa ekonomiska problem
- utvärdera konsekvenserna av förenklade antaganden och begränsningar
- dra allmänna slutsatser och kunna göra välgrundade bedömningar
- skriva klart, konsekvent och formellt korrekt så att läsare med motsvarande bakgrund skall kunna följa resonemangen
- försvara sina argument
- kritiskt diskutera ekonomiska uppsatser och artiklar
- samarbeta framgångsrikt med sina medförfattare
Innehåll
Kandidatuppsatsen skiljer sig från traditionella kurser. I samarbete med sina handledare väljer studenterna själva det ekonomiska ämnet som de är intresserade av, samt en lämplig metod. Studenterna forskar i ämnet, självständigt eller i par, och presenterar sitt arbete och sina slutsatser i en skriftlig rapport. Rapporten diskuteras och utvärderas därefter vid ett slutseminarium.
Undervisning
Cirka en vecka efter kursstart bör studenterna ha gjort sina val av ämne varefter de kommer att tilldelas en handledare. Därefter gör studenter och handledare upp en plan över handledning och mellanseminarier, där halvfärdiga utkast diskuteras och rättas.
För att förbättra kvaliteten på examensarbetet, rekommenderas studenterna bestämt att följa de seminarier som föregår kursperioden. I dessa seminarier informeras studenterna om tidsplanen, praktiska frågor med uppsatsen, samt hur handledare har behandlat olika metodologiska frågor i sin forskning.
Särskild behörighet
Nationalekonomi om 60 poäng med successiv fördjupning, varav minst 30 hp på G1N och minst 15 hp på G1F ska vara slutfört vid kursstart.
Dessutom krävs Sv B eller ett TOEFL test resultat med minsta poäng 213 (KBT), 550 (PBT) eller 79 (IBT) eller ett IELTS-testresultat med en total poäng på minst 6,0 och inget delmoment under 5,0 poäng. Det engelska testet är obligatoriskt för alla sökande utom de med En B eller medborgare i Australien, Kanada, Irland, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.
Examination
Uppsats (UPS1), 15 hp, betyg Godkänt (G) eller Väl godkänt (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Ingen uppsats kommer att accepteras till slutseminarium förrän den har granskats för plagiat och handledaren har gett sitt godkännande. Uppsatsen bedöms av två lärare och slutbetyget är viktat med 80 % av själva uppsatsen, 10% av presentation/försvar, 10% av oppositionen/diskussion, samt av aktivt deltagande i alla seminarier. Observera att den version som läggs fram vid slutseminariet är den version som kommer att betygsättas. Dessutom skall en slutlig förbättrad och korrigerad version ha skickats till handledare/examinator innan dess slutbetyg kan registreras.
Uppsatsen examineras vid ett slutseminarium där författarna försvarar sitt arbete inför en eller två opponenter. Alla författare ska även vara opponenter till andras uppsatser och deltagande i slutseminariet är obligatoriskt för alla studenter.