Kursplan - Civilsamhälle, stat och marknad - fördjupningskurs
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
SOA129
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Statsvetenskap, Sociologi
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2013-02-28
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att ge kvalificerad kunskap om civilsamhälle, stat och marknad samt relationerna dem emellan. Kursen innehåller analyser och diskussioner av historiska och nutida samhällsvetenskapliga aspekter av begreppen civilsamhälle, stat och marknad.
Lärandemål
Efter genomgångna studier förväntas den studerande:
- ha utvecklat förmågan att tänka, resonera och formulera sig teoretiskt om begreppen civilsamhälle, stat och marknad.
- kunna välja ett teoretiskt eller metodologiskt perspektiv som är lämpligt för att studera ett socialt fenomen eller skeende. Som är kopplat till begreppen civilsamhälle, stat och marknad.
- kunna formulera och besvara en sociologisk eller statsvetenskaplig forskningsfråga med ett mindre omfattande vetenskapligt arbete
- ha utvecklat förmågan att muntligt och skriftligt redogöra för sin kunskap
- kunna använda sina kunskaper för att bidra till att lösa problem på individ-, organisations- och samhällsnivå - kunna självständigt formulera och besvara en sociologisk eller statsvetenskaplig forskningsfråga med hjälp av en uppsats
Innehåll
I delkursen ska studenterna utveckla kunskaper om ur man skriver en akademisk uppsats. Studenterna ska även fördjupa sina kunskaper i självständigt tänkande, läsande och skrivande. Under delkursen besvarar studenten en sociologisk eller statsvetenskaplig frågeställning genom att skriva en mindre uppsats som försvaras muntligt. I delkursen ingår även att kritiskt granska och diskutera en annan students uppsatsarbete utifrån vedertagna vetenskapliga principer.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier, gruppdiskussioner eller gruppövningar.
Särskild behörighet
Minst 105 hp inom det samhällsvetenskapliga programmet inkl. SKA110 och SKA111.
Examination
Uppsats, (UPS1), 7,5 hp, aktivt deltagande i seminarier krävs. Betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd