Kursplan - Naturvetenskap och teknik fördjupningskurs, tidigare år
Omfattning
15 hp
Kurskod
TOA302
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-02
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge fördjupad ämnes- och ämnesdidaktisk förståelse inom området naturvetenskap och teknik, samt att ge god förtrogenhet i att arbeta med naturvetenskap och teknik i utvecklande syfte i grundskolans tidigare år.
Lärandemål
Studenten ska efter genomgången kurs
- ha förvärvat ny kunskap inom berörda naturvetenskapliga och tekniska områden samt inom naturvetenskapens och teknikens didaktik
- kunna diskutera vardagsfenomen med hjälp av naturvetenskapliga och tekniska teorier och modeller
- kunna förstå olika perspektiv på experimentets roll för den naturvetenskapliga och tekniska kunskapsbildningen, samt se konsekvenser för laborationens och den kreativa processens roll i skolan
- kunna stimulera elevers intresse och lust att lära naturvetenskap och teknik
- ha utvecklat sin förmåga att använda sig av kreativa och konstruerande processer inom skolans teknikämne samt att utvecklat sin förmåga att reflektera över teknikens påverkan på människa, samhälle och miljö samt att stimulera elevers intresse för sådana reflektioner
- kunna stimulera elever att använda sin kunskap för att argumentera och ta ställning i samhällsfrågor i både skrift och tal
Innehåll
Fördjupade studier i ämnesteori och ämnesdidaktik i några naturvetenskapliga och tekniska ämnesområden. Didaktisk forskning inom naturvetenskap och teknik med ett utforskande perspektiv. Teorier om lärande i naturvetenskap och teknik. Kreativa processer. Skrivande i naturvetenskap och teknik.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, olika laborativa övningar, exkursioner, studiebesök, litteraturstudier och projekt. Undervisningen bygger på att studenten aktivt deltar i de olika momenten. Obligatoriska moment se kursens studiehandledning.
Särskild behörighet
- 82,5 hp från Allmänt utbildningsområde varav forskningsmetod för lärare ska ingå. - 60 hp i inriktningsstudier och 52,5 hp i specialiseringsstudier för lärarexamen 210 hp.
Examination
Muntlig och skriftlig redovisning (PRO1), 5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Muntlig och skriftlig redovisning (PRO2), 5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Muntlig och skriftlig redovisning (PRO3), 5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen ersätter den tidigare kursen i naturvetenskap och teknik, tidigare år, SÖÄ403.