Kursplan - Makroekonomi
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
NAA108
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Nationalekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-02
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Macroeconomics
8. ed. : New York : Worth, cop. 2013 - xxxvi, 623 s.
ISBN: 978-1-4641-2167-8 (hft.) LIBRIS-ID: 13592110
Syfte
Kursens syfte är att ge analytiska begrepp och metoder för att förstå och studera samhällsekonomins funktionssätt på ett aggregerat plan, samt hur ekonomisk politik bedrivs.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- redogöra för den makroekonomiska statistiken, var den finns tillgänglig och hur den är uppbyggd, med betoning på nationalräkenskaperna
- redogöra för BNP-måttet och relaterade begrepp
- genomföra förenklade BNP-beräkningar från produktionssidan, användningssidan och inkomstsidan
- beskriva hur marknaderna för varor, arbete. kapital, krediter och valutor samverkar i makroekonomiska modeller för att bestämma produktion, prisnivå, arbetslöshet, ränta och växelkurser på kort och lång sikt
- beräkna centrala variabler som BNP med enklare modeller
- redogöra för de ekonomisk-politiska målen och i enkla modeller beräkna effekterna av ekonomisk politik, framför allt finans- och penningpolitik
Innehåll
Makroekonomi behandlar ekonomins funktionssätt på dess mest aggregerade nivå, för en nation, ett större område för ekonomisk aktivitet såsom EU, eller t o m världen som helhet. Kursen introducerar de makroekonomiska grundbegreppen och måtten för ekonomisk aktivitet såsom nationalräkenskaperna för BNP, konsumtion och internationell handel, och andra för arbetslöshet, inflation o s v. Med dessa mått som utgångspunkt analyseras den nationella och internationella ekonomiska utvecklingen. Analysen behandlar såväl tillväxt och strukturförändringar på lång sikt, som konjunkturcyklerna på kort och medellång sikt. Vidare studeras vissa marknader av speciell betydelse för den makroekonomiska utvecklingen, i synnerhet arbetsmarknaden och de finansiella marknaderna. Internationell handel och internationella kapitalrörelser behandlas med betoning på deras betydelse för en liten öppen ekonomi som den svenska. Den ekonomiska politikens mål, medel och effekter diskuteras, liksom samspelet mellan finans- och penningpolitik.
Undervisning
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar med integrerade övningar och/eller seminarier.
Behörighet
Engelska B, Matematik C (områdesbehörighet 4 med förändring) eller Engelska 6, Matematik 3b/3c (områdesbehörighet A4 med förändring).
Examination
Tentamen (TEN1), 7,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Betyg kan även ges enligt ECTS-skalan som tillägg.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 7,5 hp med den tidigare kursen i makroekonomi, NAA101.