Kursplan - Entreprenadjuridik
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
HAA100
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-02-01
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen ska ge kunskaper och färdigheter i och förståelse för entreprenad- och konsultjuridiska frågeställningar. Dessutom ska den förmedla orienterande kunskaper om de lagar samt grundläggande förståelse om de civilrättsliga regler som utgör grunden för entreprenadrättsliga avtal.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna - visa kunskap om juridisk metod och rättsordningens uppbyggnad, funktion och roll i samhället även med EU-perspektiv - redogöra för fysiska och juridiska personers rättsliga ställning samt deras rättsliga relationer i entreprenadrättsliga sammanhang. - identifiera och lösa juridiska problem - redogöra för alternativa konfliktlösningar inom entreprenadjuridiken med tomvikt främst på skiljeförfarande - visa grundläggande kunskaper i juridik med särskild inriktning mot affärsjuridiska frågor inom avtalsrätt, associationsrätt, köprätt, skadeståndsrätt - visa en fördjupad förståelse för innehållet i entreprenadjuridiken - identifiera, analysera och visa att hon/han kan kommunicera och presentera slutsatser för de ovan nämnda lärandemålen till både specialister och icke-specialister - genomföra sina studier på ett sätt som är i hög grad självständigt och självstyrande - iakttaga ett kritiskt förhållningssätt och hantera sak-, rätt- och bevisfrågor i rättstvister av olika slag
Innehåll
Kursen inleds med en genomgång av grundläggande juridiska begrepp och principer ägnat att underlätta förståelsen för den fördjupande delen av kursen. Därefter gås de grundläggande reglerna för avtalsmekanismen igenom, liksom slutande av avtal genom ombud och möjligheterna att frångå och modifiera avtal. Därefter genomgås köprättsliga, och skadeståndsrättsliga regler. Stor vikt kommer att läggas på genomgång av bindningsmekanismerna vid slutande av avtal för associationers räkning. Därefter gås fastighets- och planrättsliga frågor igenom. Principerna för standardavtal genomgås varefter de olika entreprenadformerna presenteras. Följande delmoment presenteras: - allmänna bestämmelser för utförandeentreprenader, totalentreprenader och underentreprenader. - allmänna bestämmelser för konsultuppdrag och konsumententreprenader. I slutet av kursen ges en sammanfattning av grunderna i systemet samt hur de olika avtalsområdena samverkar. Under kursen ges fortlöpande praktiska övningsexempel på de olika delområdena.
Undervisning
Föreläsningar och praktiska tillämpningsövningar samt seminarium.
Särskild behörighet
Företagsekonomi 15 hp på nivå G1N, varav minst 7,5 ska vara avklarade vid kursstart. Byggnads- eller energiteknik 15 hp, varav minst 7,5 hp ska vara avklarade vid kursstart
Examination
Seminarium, 2,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) Tentamen. Tentamen är betygsgrundande., 5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd