Kursplan - Kontraktsrätt
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
EHA005
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Handelsrätt
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-02
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge kommersiellt inriktad fördjupning och förståelse för civilrättsliga lagar och regler.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten ha tillägnat sig en god förmåga:
- att utifrån ett handelsrättsligt perspektiv använda de olika rättskällorna samt att självständigt och i grupp identifiera, analysera och lösa rättsliga problemställningar inom rättsområdet,
- att praktiskt kunna tillämpa regler om avtal med avtalstolkning och jämkning, standardavtal, olika former av fullmakter och mellanmän, köp av lös egendom och leasing. Kunna tillämpa regler om marknadsföring, avtalsvillkor och produktsäkerhet liksom internationell avtalsrätt, där vikt läggs vid lösning av såväl nationella som internationella kommersiella tvister.
Studenten skall på ovan nämnda områden kunna:
- identifiera, analysera och visa att hon/han kan kommunicera och presentera slutsatser för de ovan nämnda lärandemålen till både specialister och icke-specialister
- genomföra sina studier på ett sätt som är i hög grad självständigt och självstyrande
- iaktta ett kritiskt förhållningssätt och hantera sak-, rätts- och bevisfrågor i civilrättsliga tvister av ifrågavarande slag
- genom att arbeta tillsammans med andra muntligt och skriftligt genomföra och aktivt bidra till att lösa uppgiften samt presentera och kommunicera den gruppuppgift som ska genomföras inom ramen för kursen,
- ge kollegial respons på andra studenters arbeten samt argumentera för och diskutera om sitt eget bidrag till läraktiviteterna.
Innehåll
Kursen innehåller följande övergripande moment
1. Avtalsrätt
Kursdelen inleds med att behandla företeelsen avtal; avtalens uppkomst och avtalsbundenhet, ogiltighet och jämkning, avtalstolkning samt avtalets kommersiella roll ur ett handelsrättsligt perspektiv. Här ges en genomgång av de problem och frågeställningar som följer av avtal och avtalsrelationer. Under kursdelen behandlas också företeelsen standardavtal; olika typer av standardavtal samt hur avtalen används, tolkas och införlivas med det enskilda avtalet. En viktig del rör kontrollen av oskäliga standardvillkor. Här ges också en presentation av olika former av fullmakter och mellanmän. Vidare behandlas vissa centrala avtalsfrågor som relaterar till nationell och internationell rätt, liksom internationella avtal och organisationer.
2. Marknadsrätt
Den andra kursdelen behandlar marknadsföringslagen i praktisk tillämpning, näringslivets egenåtgärder och grundregler för reklam, regler för handel på Internet, produktsäkerhet och produktansvar samt den praktiska användningen av konkurrenslagen och lag om namn och bild i reklam.
3. Köprätt
Under kursens tredje del behandlas köp av lös egendom och de rättsliga problem som uppkommer om köpeavtalet inte får de resultat som parterna avsett. Här ges utrymme åt att reflektera över det traditionella domstolsperspektivet och ett mer partorienterat, d v s både hur problem skall lösas och hur de skulle ha kunnat förebyggas. Även avbetalningsköp, konsumentkrediter och leasing behandlas.
Vidare ska en gruppuppgift göras, som består i att studentens kunskaper på konkreta förhållanden med anknytning till kursens innehåll tas fram. Förutsättningarna för uppgiften tillhandahålls av undervisande lärare. Uppgiften ska presenteras skriftligt och muntligt vid ett seminarium. Närvaro vid slutseminariet är obligatoriskt
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, praktiska tillämpningsövningar och seminarier som ett stöd till kurslitteraturen och för att ge en bredare syn på ämnesområdena. Kursen kräver ett betydande mått av individuellt arbete, med litteraturstudier och studieuppgifter som de viktigaste arbetsformerna. Närvaro vid seminarier är obligatorisk.
Särskild behörighet
Handelsrättslig översiktskurs 15 hp eller motsvarande.
Examination
PM (PM01), bedömning av gruppuppgift och insats som opponent vid seminarium, 1,5 hp, betyg Godkänd (G)
Skriftlig tentamen (TEN1), 6 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd