Kursplan - Internationellt företagande 2
Omfattning
15 hp
Kurskod
EFO214
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-02
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen är att ge studenten fördjupade kunskaper i företag och företags tillväxt samt därtill relaterade internationell verksamhet såväl internt som i relation till externa motparter. Ett annat syfte är att utveckla studentens personliga förmåga gällande: muntliga och skriftliga presentationer; kritiskt och analytiskt tänkande, informationssökande, granskning av information, litteratur och annat material, samt; grupparbete.
Lärandemål
Efter kursen ska studenten kunna:
- visa förmågan att integrera kunskap och hantera komplex information när han/hon utvärderar olika alternativa förklaringar till företags tillväxt;
- visa förmågan att relatera företags tillväxt till multiplexa och föränderliga internationella förhållanden:
- formulera slutsatser och göra bedömningar baserade på ofullständiga uppgifter gällande ett företags politiska, ekonomiska, kulturella och teknologiska omgivning;
- visa förmågan göra kvalificerade bedömningar om företags framtida tillväxt;
- genomföra ett arbete i grupp tillsammans med kollegor och aktivt bidra till att lösa uppgifter;
- visa att han/hon klart och tydligt kan kommunicera och presentera (muntligt och skriftligt) slutsatser och metoder (för de ovan nämnda lärandemålen), till en internationell publik bestående av både specialister och icke-specialister;
- granska och ge kollegial respons på andra studenters arbete samt argumentera för och diskutera om sitt eget bidrag i läraktiviteterna, och;
- genomföra sina studier på ett sätt som är i hög grad självständigt och självstyrande, vilket innebär att studenten förväntas ta ansvar för sina egna studier och därmed också indirekt för andra studenters lärande och utveckling genom att ta en aktiv roll i de olika läraktiviteterna under kursens gång.
Innehåll
Kursen ger fördjupade teoretiska och tillämpade kunskaper inom ämnet internationellt företagande. Studenter och handledare formulerar gemensamt relevanta studieområden. Det kan exempelvis röra sig om kulturella problem, internationell ekonomistyrning, organisation och styrning av centrumbolag i internationella företag, etablering på utländska marknader, tjänsteföretags internationalisering eller informationsteknologi och organisation av internationella företag. Studierna skall ge studenterna ett kritiskt, granskande förhållningssätt gentemot litteratur, forskning och tillämpning inom ämnet.
Undervisning
Seminarieaktivitet: På kursen genomförs 10 seminarier. På seminarierna måste studenten medverka i diskussioner om kursmaterialet. Deltagande är förutsatt och inkluderar: fysisk närvaro, och medverkan i aktiviteter och diskussioner.
Inlämningsuppgifter: Uppgifterna består i att skriva granskningar av artiklar som läses på kursen. Studenterna väljer 5 av de artiklar som alla läser och skriver granskning av dem, samt två egna artiklar som de själva väljer fritt. De sistnämnda två är de som utgör basen för projektarbetet. En annan inlämningsuppgift är att skriva analys av boken som vi läser.
Självständigt projektarbete i grupp: Arbetet inleds med ett möte där grupperna i samråd med handledare väljer ämne och diskuterar redovisningsmetod. Projekten redovisas senare för hela gruppen av de enskilda grupperna under ca två timmar. Ungefär tre veckor avsätts för detta projektarbete.
Särskild behörighet
Företagsekonomi 90 hp med successiv fördjupning, varav minst 75 hp ska vara avklarade vid kursstart. Av dessa ska minst 22,5 hp vara på nivå G1F och minst 15 hp nivå G2F. Dessutom krävs Sv B och En A.
Examination
Projekt (PRO1), 3 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Projektarbete som genomförs i grupp och examinationen består i att redovisa i grupp under två timmar, samt att lämna in en skriftlig rapport om projektarbetet.
Seminarium (SEM3), 6 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Examinationen består av 11 seminarier som innebär muntlig individuell examination. För att kunna bli godkänd krävs hög närvaro då poäng ges baserat på den genomsnittliga prestationen (aktivitet) vid de 11 seminarierna.
Seminarium (SEM4), 6 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
Examinationen består av 14 inlämningsuppgifter som skrivs individuellt under kursens gång.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd