Kursplan - Organisation och entreprenörskap
Omfattning
15 hp
Kurskod
EFO502
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syftar till fördjupad förståelse och kunskap om entreprenörskap, och samspelet mellan entreprenörskap, organisation och institutionella förhållanden. Kursen skall bidra till kunskap om och färdigheter i att vetenskapligt analysera organisation och entreprenörskap samt ge ökad förståelse för frågornas aktuella arbetslivsrelevans.
Lärandemål
Efter fullgjord kurs ska studenten kunna:
- visa förmåga att redogöra skriftligt och muntligt för entreprenörskap, teoretiskt och empiriskt, utifrån såväl aktörs-, organisations- och institutionellt perspektiv.
- visa förmåga att självständigt utforma studier samt insamla och bearbeta källmaterial som kan bidra till kunskap om samspelet mellan entreprenörskap och organisation, och färdighet att presentera och diskutera resultat.
- visa förmåga att självständigt tolka och komma fram till slutsatser avseende både teoretiska och empiriska frågeställningar .
- visa förmåga att identifiera situationer och förhållanden i arbetslivet som förvärvade kunskaper under kursen ska kunna tillämpas på vad gäller att organisera, leda, styra och förändra olika typer av verksamheter.
- visa förmåga till insikt i betydelsen av hållbar utveckling för samtida organiserad verksamhet och verksamhetsförändring.
Innehåll
Entreprenörskap och innovation inom olika typer av företag och organisationer ses som betydelsefullt för ekonomisk, social, miljömässig och organisatorisk förändring och förnyelse. Innehållet i kursen fokuserar på entreprenörskap och samspelet mellan entreprenörskap, organisation och institutionella förhållanden utifrån teori och forskning på detta område. Entreprenörskap studeras och problematiseras i detta sammanhang ur flera olika perspektiv: aktörs-/handlingsperspektiv, organisationsperspektiv och institutionellt perspektiv. Kursen innehåller moment som skall stimulera och leda mot självständighet i vetenskapligt arbete samt utveckla kunskaper och färdigheter som är betydelsefulla inom arbetslivet.
Undervisning
Föreläsningar, diskussionsgrupper och seminarier. Kursen har även inslag av problembaserad kunskapsinhämtning och interaktion med organisationer.
Särskild behörighet
Företagsekonomi 60 hp med successiv fördjupning, varav minst 45 hp ska vara godkända vid kursstart. Av dessa ska minst 30 hp ligga på nivå G1N, vari minst 5 hp grundläggande ekonomistyrning måste ingå, samt minst 15 hp på nivå G1F.
Examination
PM (PM05), 4 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Projekt (PRO2), 5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Tentamen (TEN1), 6 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd