Kursplan - Examensarbete, miljöteknik
Omfattning
15 hp
Kurskod
MTK301
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-26
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Att genomföra examensarbete
Lund : Studentlitteratur, 2006 - [2], 153 s.
ISBN: 978-91-44-00521-8 LIBRIS-ID: 10142108
Vetenskaplig metod
4. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2009 - 183 s.
ISBN: 9789144054742 LIBRIS-ID: 11303833
Syfte
Studenten ska tillämpa och fördjupa kunskaper och färdigheter förvärvade inom utbildningsprogrammet genom att på ett självständigt och vetenskapligt sätt planera, genomföra och redovisa en kvalificerad teknisk utredning och erhålla en ämnesmässig fördjupning i ett delområde inom det breda ämnet miljöteknik. Studenten ska även fördjupa sitt kritiska tänkande och sin förmåga till problemanalys.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten
* visa fördjupade kunskaper i examensarbetets ämnesområde
* ha insikt i hur kunskap och utveckling inom miljöteknik skapas genom såväl vetenskap som praktisk erfarenhet
* visa säkerhet i att arbeta vetenskapligt genom god förmåga i att analysera, bearbeta, värdera och redovisa fakta
* kunna bearbeta och förvärva nya kunskaper i relation till tidigare erfarenheter och kunskaper
* kunna självständigt avgränsa, utforma och utföra ett arbete genom att tillämpa ingenjörsmässig metodik för att identifiera, analysera och lösa ett problem enligt vedertagen praxis inom det aktuella delområdet inom miljöteknik
* ha god förmåga att på ett korrekt, tydligt, pedagogiskt och vetenskapligt sätt och med egna ord skriftligt och muntligt redogöra för resultatet av sitt arbete
* kunna genomföra en vetenskaplig opposition
* kunna göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, etiska och samhälleliga problemställningar inom ämnesområdet miljöteknik
* kunna tolka och analysera både egna och andras resultat på ett kritiskt sätt med hänsyn till olika begränsningar
* vara väl medveten om teknikens möjligheter och begränsningar i samhället och människors ansvar för teknikens nyttjande
Innehåll
Kursen utgörs främst av ett självständigt arbete som kan utföras individuellt, eller i grupp om två studenter. Arbetets utformning ska beskrivas i en skriftlig arbetsplan, som ska godkännas av handledare och examinator. Arbetet ska redovisas både skriftligt som en teknisk rapport och muntligt vid ett seminarium.
Förutom det självständiga arbetet omfattar kursen obligatoriska seminarier och föreläsningar, skriftlig och muntlig opposition och närvaro vid en annan students presentation av examensarbete.
Undervisning
Obligatoriska seminarier och föreläsningar, självständigt arbete, handledning, skriftlig och muntlig opposition och skriftlig och muntlig redovisning av det egna arbetet.
Särskild behörighet
Minst 130 hp från avslutade kurser varav minst 80 hp inom huvudområdet teknik. Av dessa ska minst 7,5 hp vara på G2F i ämnet miljöteknik.
Examination
Inlämningsuppgifter (INL1), 1 hp, betyg Godkänd (G)
Projekt (PRO1), 13 hp, betyg Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), 1 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd