Kursplan - Mekanik och ellära, grundkurs
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MFY012
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Physics
3rd ed. : Basingstoke : Palgrave Macmillan, 2010. - xii, 505 p.
ISBN: 978-0-230-23192-4 (pbk.) LIBRIS-ID: 13935173
Syfte
Kursen skall ge grundläggande kunskaper i fysik inom områdena mekanik och ellära. Den skall ge förståelse av de viktigaste fysikaliska begreppen och modellerna, viss erfarenhet av experimentellt arbete samt insikt i fysikens grundläggande betydelse för teknikutvecklingen.
Lärandemål
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna
- definiera grundläggande begrepp inom mekaniken.
- matematiskt analysera enkla mekaniska problem inom en- och tvådimensionell kinematik och en-partikeldynamik med konstanta krafter samt behärska enkla tillämpningar av energiprincipen och lagen om rörelsemängdens bevarande.
- definiera grundläggande begrepp inom elektricitet och magnetism.
- redogöra för grundläggande ekvationer och samband inom elektricitet och magnetism och tillämpa dessa på enkla problem inom elektro- och magnetostatik samt på likströms- och växelströmkretsar.
- planera och genomföra enkla experiment, göra rimlighetsbedömningar av mätdata samt presentera resultaten muntligt och skriftligt.
Innehåll
Den klassiska mekanikens grunder: Krafters inverkan på kroppars rörelse. Arbete och energi. Rörelsemängd, harmonisk rörelse samt gravitation. Ellära: Elektrostatik. Likström. Laddade partiklars rörelse i elektrostatiska fält. Grundläggande kretselement. Magnetiska fält och krafter. Induktion. Växelström.
Undervisning
Lektioner, övningar och laborationer. Projektarbeten ingår som en del i undervisningen.
Behörighet
Fysik A, Matematik D (områdesbehörighet 8 med förändringar) eller Fysik 1a/1b1+1b2, Matematik 3c (områdesbehörighet A8 med förändring).
Examination
Laboration (LAB1), 1,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Projekt (PRO1), 1,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), 4,5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd