Kursplan - Tillämpad matematik
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MAA508
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Matematik/Tillämpad matematik
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Webbadresser
Referenslitteratur
Applied Mathematics
4. ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons, cop. 2013 - xv, 659 s.
ISBN: 9781118475805 LIBRIS-ID: 14211272
Applied mathematics
3. ed. : Hoboken, N.J. : Wiley-Interscience, cop. 2006 - xiv, 529 p.
ISBN: 0471746622- LIBRIS-ID: 11592545
URL: Länk
Övrigt
We will use lecture notes by Lars-Erik Persson which can be found at the webaddress given above. They are based on the book by David Logan. If you want a more thorough treatment of the material than we will provide in the course, you can purchase Logans book.
-
Kompendier
Tillämpad matematik
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation,
Webbadresser
Applmath
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation,
-
Syfte
Syftet med kursen är att ge en bred introduktion till den tillämpade matematikens begrepp och metoder samt att genom en blandning av individuella uppgifter och gruppuppgifter träna färdighet i räkning, argumentation, modellering och problemlösning både självständig och i samarbete med andra.
Lärandemål
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna
- redogöra för matematiska modeller inom tillämpningsområden som exempelvis värmeledning, biologi, nationalekonomi och finans.
- förklara idéerna bakom dimensionsanalys och skalning, samt kunna formulera exempel på modeller som leder till ordinära respektive partiella differentialekvationer.
- redogöra för grundläggande begrepp och användningar av transformteori med tillämpningar, samt kunna använda transformmetoder för lösning av problem och analys av modeller som bygger på differentialekvationer, differensekvationer och linjära system (insignal-utsignal).
- redogöra för grundläggande begrepp och tillämpningar av transformteori, samt kunna använda detta vid analys av modeller och för att finna lösningar på problem som i modelleringar är beskrivna med differential- och/eller differensekvationer.
- redogöra för grunderna i teorin för dynamiska system, kaos, stabilitet och bifurkationer, inkluderande både tidskontinuerliga och tidsdiskreta system, samt andra iterativa system och processer.
Innehåll
- Inledning till tillämpad matematik. Introduktion till dimensionsanalys och skalning. Introduktion till partiella differentialekvationer
- Introduktion till transformteori med tillämpningar. Introduktion till teorin för dynamiska system, kaos, stabilitet och bifurkationer
Undervisning
Föreläsningar och/eller lektioner med arbete enskilt och i grupp.
Särskild behörighet
120 hp från något/några av dessa ämnen/ämnesområden: teknik, naturvetenskap, företagsekonomi eller nationalekonomi, varav minst 60 hp inom teknikområdet inklusive 30 hp matematik/tillämpad matematik vari ingår Grundläggande vektoralgebra 7,5 hp och Grundläggande kalkyl 7,5 hp eller motsvarande. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Muntlig och skriftlig presentation av lösta problem (INL1), 4,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Skriftlig och/eller muntlig tentamen (TEN1), 3 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd