Kursplan - Svenskämnets didaktik 2
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
HSV214
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Svenska
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Skrivandets makt : om det demokratiska skrivandet i skolans svenskämne
1. uppl. : Stockholm : Liber, 2009 - 196 s.
ISBN: 978-91-47-01562-7 LIBRIS-ID: 11336371
Betyg i teori och praktik : : ämnesdidaktiska perspektiv på bedömning i grundskola och gymnasium
2. [rev.] uppl. : Malmö : Gleerup, 2012 - 206 s.
ISBN: 978-91-40-67604-7 LIBRIS-ID: 12750614
Övrigt
Referenslitteratur: All litteratur från HSV122 resp HSV115 Kursplaner för grund- och gymnasieskolan (www.skolverket.se) Svenska. En samtalsguide om etc
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation,
Syfte
Kursen har ämnesdidaktisk inriktning och syftar till att ge blivande lärare insikter i vad läs- och skrivprocessen betyder för barns och ungdomars språkutveckling och att tydliggöra lärarens roll i denna process. Genom kursen skall studenterna ytterligare stärka och befästa sin förmåga att reflektera över och analysera svenskundervisningen för att kunna utveckla teoretiska strategier för sin egen praktisk-metodiska undervisning.
Lärandemål
Efter genomförd kurs ska studenten:
- kunna bedöma barns och ungdomars språkutvecklingsprocess,
- kunna motivera en processinriktad skrivmetodik inför elever, målsmän och kolleger,
- kunna visa på sambanden mellan svenskämnets olika moment,
- ha genomfört sammanhållen VFU på sin partnerskola och därvid uppfyllt kraven i bedömningskriterierna för VFU på progressionsnivå 2,
- under VFU-perioden ha visat sin förmåga att utveckla och tillämpa undervisningsmetoder som utgår från ett helhetsperspektiv på svenskämnet
Innehåll
Kursen har ett F-12-perspektiv och innehåller sammanhållen VFU. Den har en verksamhetsförlagd del (VFU) och en högskoleförlagd del. Kursen är en fristående fortsättning av ämnesdidaktik 1 och den ingår i lärarprogrammet som en del av utbildningen i ämnet svenska.
Undervisning
Undervisningen är obligatorisk och består av verksamhetsförlagd utbildning, litteraturseminarier, övningsuppgifter och föreläsningar. För studentens reflektioner används lärportföljen som redskap.
Särskild behörighet
Svenskämnets didaktik 1, 7,5 hp eller Svenska kursblock 1, 30 hp eller motsvarande.
Examination
Praktik. Se studiehandledningen för detaljerade examinationsanvisningar (PRA1), 7,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
För godkänt betyg krävs att uppgifterna är genomförda med god språkbehandling.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd