Kursplan - Flygmiljöteknik
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MFL015
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Flygteknik
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-18
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Litteraturen består av vetenskapliga artiklar, rapporter, bokkapitel etc som presenteras på Blackboard.
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Kursen skall ge en fördjupad förståelse för luftfartens olika miljöproblem och dess effekter samt för nationellt och internationellt utvecklingsarbete i syfte att reducera miljöeffekter från luftfart. Kursen skall ge kännedom om de regelverk och föreskrifter som styr luftfarten ur miljösynvinkel.
Lärandemål
Efter fullgjord kurs ska studenterna kunna:
- redogöra för grundläggande problemställningar vad avser flygets miljöpåverkan och hållbar utveckling
- visa kunskaper om grundläggande definitioner och begrepp som tillämpas inom områdena miljö och hållbar utveckling
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera sina slutsatser om flygets för- och nackdelar ur ett hållbarhetsperspektiv
- visa färdighet och förmåga att kritiskt analysera och värdera information om framtida flygplanskoncept som uppfyller de internationella miljökraven
- redogöra för de grundläggande hälsoaspekter som berör flygplansbesättningar och tredje man
- utveckla sin förmåga att identifiera och relatera flygets miljöpåverkan till olika intressenters och aktörers perspektiv
Innehåll
Grundläggande kunskap om luftfartens miljöpåverkan. Flygbranschens hantering av och anpassning till hållbar utveckling. Flygets emissioner och dess effekter på ekosystemet. Bränslecellsteknik. Miljöeffekternas påverkan på flygtrafiksystemet och dess anpassning. Internationella bestämmelser, regelverk och överenskommelser för styrning mot hållbara flygtransporter. Samhällsekonomiska perspektiv på luftfarten och vägar mot hållbar utveckling.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier och studiebesök.
Särskild behörighet
Introduktion till flygteknik 7,5 hp, Flygmotorteknik 7,5 hp samt Flygsystemteknik 15 hp eller motsvarande. Kursen Flygsystemteknik är möjlig att läsa parallellt med Flygmiljöteknik.
Examination
Tentamen (TEN1), 5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5.
Inlämningsuppgifter (INL1), 2,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd