Kursplan - Industrial Excellence
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
KPP319
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Produkt- och processutveckling
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-06
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Kursmaterial från föreläsningar
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Syftet med kursen är att ge studenten en fördjupad kunskap inom tillämpningen av diskret händelsestyrd simulering. Fokus för kursen är att genomföra en förbättringsstudie av ett industriellt produktionsavsnitt. Förutom kvalificerade produktionstekniska metoder och verktyg skall simulering användas för att modellera och simulera förbättringar. Målet med kursen är att ge en fördjupad diskussion och kunskap kring begreppet "Konkurrenskraftiga Produktionssystem", vad detta omfattar, hur man arbetar och hur man kan effektivisera och förbättra industriella processer.
Lärandemål
Studenten ska:
- visa kunskap om den vetenskapliga grunden och beprövade erfarenheten inom ämnet produkt- och processutveckling samt insikt i dess aktuella forsknings- och utvecklingsarbete, visa förståelse för hur utbildningen kopplar till detta
- visa förmåga att med helhetssyn kritiskt, självständigt och kreativt identifiera, formulera och hantera komplexa frågeställningar samt att delta i forsknings- och utvecklingsarbete och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen
- visa förmåga att skapa, analysera och kritiskt utvärdera olika tekniska lösningar modellera, simulera, förutsäga och utvärdera skeenden även med begränsad information
- visa förmåga att utveckla och utforma produkter, processer och system med hänsyn till hållbar utveckling och till människors förutsättningar och behov
- kunna redovisa kunskap och tillämpad fördjupad förståelse för området "Konkurrenskraftiga Produktionssystem"
Innehåll
Konkurrenskraftiga produktionssystem, dess begrepp, metodik och verktyg.
Produktionsutveckling, analys av processer och metodik för rationaliseringsstudier.
Arbetssätt och genomförande av Lean produktion i moderna produktionssystem.
Modellering och simulering som verktyg med fokus på diskret händelsestyrd simulering.
Genomföra tillämpad förstudie/förbättringsstudie av ett industriellt produktionsavsnitt inom tillverkningsindustrin, som ska modelleras och simuleras.
Undervisning
Undervisningen består i huvudsak av föreläsningar, seminarier eget arbete och labborationer för simulering.
Ett individuellt eller grupp projekt skall genomföras på ett företag i regionen - en förbättringsstudie där verktyget simulering skall användas.
Kursen förutsätter kontinuerligt deltagande, egna studier och initiativ samt att alla moment genomförs inom pågående kurs.
Kursdeltagarna genomför med egen drivning en litteratursökning och litteraturstudie av metodik och verktyg för produktionsutveckling.
Särskild behörighet
30 hp produkt- och processutveckling på avancerad nivå samt matematik med algebra och kalkyl. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 2 samt Engelska A/Engelska 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 2.
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), grupp-PM - litteraturstudie, 3 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL2), projektrapport. Betyg sätts utifrån genomfört projektarbetet och projektrapport, 3 högskolepoäng,
betyg 3, 4 eller 5
Seminarium (SEM1), seminarium och laboration runt simulering, 1,5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd