Kursplan - Produkt- och processutveckling
Omfattning
15 hp
Kurskod
KPP306
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Produkt- och processutveckling
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-02-15
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Product design and development
3. ed. : Boston : McGraw-Hill, cop. 2004 - xviii, 366 s.
ISBN: 0-07-123273-7 LIBRIS-ID: 9202126
Introduktion till forskningsmetodik
4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2006 - 265 s.
ISBN: 91-44-04645-6 LIBRIS-ID: 10238108
URL: Omslagsbild
Syfte
Kursen syftar till att ge fördjupad förståelse för process och tillämpning av verktyg vid produktutveckling, där en helhetssyn på funktionella, ekologiskt hållbara, estetiska och ergonomiska formgivningsaspekter är självklar. Generellt handlar modern produktutveckling om utformning av användargränssnitt mot människa och miljö sett ur produktens hela livscykel. För att underlätta innovativa, kostnadseffektiva och kvalitativa produktlösningar är processen är lika viktig som produkten.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- effektivt dels sammanfatta och dels kritiskt reflektera över och i seminarieform diskutera befintliga produktutvecklingsmodeller, verktyg och processteg.
- analysera, teoretisera, skapa och tillämpa process och verktyg på ett aktuellt företags- eller forskningsankutet projektuppdrag
- skriftligt dokumentera och argumentera för process och resultat av ett produktutvecklingsuppdrag
- muntligt presentera och argumentera för process och resultat av ett produktutvecklingsuppdrag
- förstå hur en effektiv produktutvecklingsprocess skall kunna utvecklas i ett företag och dels göra studenten förberedd för eventuella forskarstudier inom Innovation och Design
Innehåll
Kursen byggs upp kring ett självständigt projektarbete som anknyter till aktuellt företags- eller forskningsanknutet projektuppdrag eller tänkbara forskningsprojekt inom institutionens forskningsområde Innovation och Design.
Produktutvecklingsprocesser och verktyg sett ur produktens hela livscykel.
Analys, teoretisering, anpassning och tillämpning av processer och verktyg för utformning av användargränssnitt mot människa och miljö applicerade på ett realistiskt, kommersiellt eller forskningsanknutet projekt.
Undervisning
Undervisningen består av lektioner, seminarier, självständiga litteraturstudier och ett större projektarbete.
Särskild behörighet
Minst 22,5 hp på avancerad nivå inom produktutveckling och design, grundläggande kurser i tillämpade ingenjörsämnen (mekanik, materialteknik, maskinelement, hållfasthetslära) samt grundläggande kunskaper i CAD inklusive erfarenhet av ritningsdokumentation. Erfarenhet av projektarbete och projektrapportering, liksom kännedom och erfarenhet av kreativa metoder. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 2 samt Engelska A/Engelska 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 2
Examination
Individuell inlämningsuppgift (INL1), (Delbetyg 1-6), 3 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
Projekt (PRO1), gruppuppgift. (Delbetyg 1-6)
Examinationsformerna anpassas till studentgruppen. Val av uppgifter liksom formerna för redovisningarna sker i samråd med examinator. Generellt gäller skriftlig och muntlig presentation. Slutbetyget på kursen baseras på en sammanvägning av betygen på delmomenten., 9 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
Seminarium (SEM1), gruppuppgift, 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd