Kursplan - Supply Chain Management
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
KPP241
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Produkt- och processutveckling
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-06
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Logistics and supply chain management
Maidenhead : McGraw-Hill, c2008 - xviii, 491 s.,
ISBN: 9780077117382 LIBRIS-ID: 10855574
Övrigt
Vetenskapliga artiklar
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Syftet med kursen är att ge studenten en fördjupning samt ett forskningsförberedande för området "Supply Chain Management" med fokus på logistik och produktionsutveckling. Målet med kursen är att ge en fördjupad diskussion och kunskap kring begreppet "Supply Chain Management", vad detta omfattar, hur man arbetar och vad innebörden är.
Lärandemål
Studenten ska
- kunna redovisa kunskap och fördjupad förståelse för området "Supply Chain Management", med fokus på både logistik och produktion
- i form av vetenskaplig artikel kunna redovisa kunskap och fördjupad förståelse för begrepp, metodik och verktyg för forskning och/eller utveckling inom produktions- och logistikområdet
- kunna redovisa insikt runt möjligheter och begränsningar för moderna logistiksystem, dess roll i samhället samt människors ansvar för hur de nyttjas
- kunna redovisa förståelse för transporters miljöbelastning och affärsaspekter
Innehåll
Supply Chain Management, dess begrepp, metodik och verktyg.
Logistikutveckling, samverkan och samarbete mellan företag, köpa/tillverka frågor och kopplingen mellan förädlingskedjan och produktutvecklingsarbete.
Arbetssätt och genomförande för framtagning av vetenskaplig artikel, däribland litteratursökning och vetenskapligt arbete.
Transporters miljöbelastning och affärsaspekter diskuteras.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier med redovisning av litteraturstudier samt redovisning av skriven artikel.
Kursen förutsätter kontinuerligt deltagande, egna studier och initiativ samt att alla moment genomförs inom pågående kurs.
Kursdeltagarna ska med egen drivning läsa och gå igenom valda delar av litteratur som behandlar området. Kursdeltagarna genomför en litteratursökning och litteraturstudie av vetenskapliga artiklar kring "Supply Chain Management", dess begrepp, metodik och verktyg. Deltagarna arbetar i grupper om 2-3 personer och håller i ett litteraturseminarium där ett PM presenteras för övriga kursdeltagare. Fortsatt teoretisk och/eller empirisk studie skall sedan leda till en individuell vetenskaplig artikel som redovisas på avslutande seminarium.
Särskild behörighet
Minst 165 hp varav minst 75 hp inom Produkt- och processutveckling varav minst 22,5 hp på avancerad nivå. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 2 samt Engelska A/Engelska 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 2.
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), grupp-PM - litteraturstudie , 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL2), individuell forskningsartikel,
Betyg 5 fås om den individuella artikeln är publicerbar och skriven på engelska, 4:a fås om den individuella artikeln bygger på både teori och empiri och 3:a fås för en teoretisk artikel, 3 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
Seminarium (SEM1), grupp-seminarium , 1,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Överlappar inte KN2250 eller KE1140