Kursplan - Recycle Design
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
KIT181
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-02-27
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Öka medvetenheten hos studenter och allmänhet om betydelsen av kretsloppstänkande där återvinning är en pusselbit i vårt långsiktiga mål mot en hållbar utveckling. Syftet är att studenten skall kunna skapa en produkt och visa den i en pedagogiskt bra utställning, för att ge svar på frågeställningar om och kring återanvändning/återvinning.
Lärandemål
Studenten skall efter genomförd kurs kunna:
- förklara återvinningens betydelse i perspektivet av hållbar utveckling
- förstå produktdemonteringens betydelse för återvinning av olika material
- se och åskådliggöra möjligheten till nya produkter från återbruk/återvinning
- förklara en produkts livs-cykel från produktutveckling - packetering - transport - försäljning - demontering - återbruk
Innehåll
Fantasins betydelse i produktutveckling där nya produkter skapas av förbrukade produkter. Den professionelle designerns arbetssätt utifrån temat återanvändning. Produktutveckling utifrån temat hållbar utveckling i ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. Hur hanterar vi våra restprodukter idag-miljöaspekter och miljöpåverkan. Produktion av en utställning, med egen produkt, på temat återanvändning inom olika områden och med olika material.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier , inlämningsuppgifter.
Särskild behörighet
45 hp
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), Produkt/ fantasi, 1 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL2), Produkt/demontering, 1 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL3), Produkt/material, 1 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL4), Produkt/tema, 1 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL5), Produkt i samverkan med beställare, 3,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd