Kursplan - Forskningspraktiken i fokus
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE502
Giltig från
Hösttermin 2014
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Innovation och design
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-11-20
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med denna kurs är att göra studenterna införstådda med aktuell forskning inom området Innovation och produktrealisering samt de vidare sammanhang som denna forskning befinner sig i och förhåller sig till. Dessutom belyses möjliga och tänkbara utvecklingslinjer för forskningsområdet på kort och lång sikt.
Lärandemål
Kunskap och förståelse:
-kunna redogöra för de olika forskningsprofilernas utgångspunkter och särdrag samt hur dessa förenas i områdets tvärvetenskapliga praktik
-kunna belysa begreppen samverkan och samproduktion med stöd av exempel från konkreta forskningsprojekt inom Innovation och produktrealisering
Färdighet och förmåga:
-med stöd av viss handledning utveckla och författa en projektbeskrivning inför en tänkt ansökan om forskningsmedel
Förhållningssätt och värderingsförmåga:
-diskutera och problematisera forskningsområdets relevans och betydelse i relation till samhälle och näringsliv i nationellt och internationellt perspektiv
Innehåll
Företrädare för områdets olika forskargrupper presenterar verksamhet och inriktning för sitt arbete under föreläsningar och seminarier. Studenterna förutsätts också följa gruppernas seminarieverksamhet för att efterhand fördjupa studiet av ett valt forskningsprojekt inom området Innovation och produktrealisering.
Genom dialog med forskningsområdets externa partners ges möjlighet till djupare inblick i betydelsen av samverkan och samproduktion.
Undervisning
Seminarier, studiebesök samt viss handledning i samband med de självständiga uppgifterna.
Särskild behörighet
Kandidatexamen inom Produkt och processutveckling, Informationsdesign, Innovationsteknik eller motsvarande områden samt Sv B och En A.
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), Reflekterande rapport som diskuterar innebörd och konsekvenser av samverkan och/eller samproduktion inom forskning belyst med aktuella exempel från IPR-miljön, 3 hp, betyg Godkänd (G)
PM (PM01), Projektbeskrivning inför eget önskvärt forskningsprojekt inklusive diskussion om hur detta skulle kunna ansluta till och utveckla forskningsmiljön IPR, 4,5 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd