Kursplan - Teoretiska perspektiv på Innovation och Design
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE501
Giltig från
Hösttermin 2014
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Innovation och design
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-10-25
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen ska ge möjlighet till fördjupning och problematisering av kunskaps/vetenskapsteoretiska perspektiv, i första hand relativt Innovation och design men även på grundläggande och övergripande nivå. Särskilt viktigt är att belysa hur teoretiska och praktiska kunskapstraditioner samspelar och kan integreras.
Lärandemål
Kunskap och förståelse:
-kunna redogöra för centrala kunskapsteoretiska strömningar insatta i historiskt och filosofiskt sammanhang
-kunna redogöra för olika aspekter av och perspektiv på kunskap, samt hur dessa kommer till uttryck i olika skolor och traditioner
Färdighet och förmåga:
självständigt kunna utveckla en konkret problemställning och med stöd av relevant teoribildning belysa denna på generell nivå
Förhållningssätt och värderingsförmåga:
med stöd av lämpligt referensmaterial diskutera teoretiska utgångspunkter för valda forskningsproblem
-med väl grundad argumentation föreslå en adekvat teoretisk ram för en vetenskaplig undersökning i anslutning till området Innovation och produktrealisering
Innehåll
Kursen behandlar traditioner och utveckling inom kunskaps- och vetenskapsteori, samt sätter dessa i relation till tvärvetenskaplig och tillämpad forskning. Innehåll och framväxt av begreppen "vetenskaplig grund" respektive "konstnärlig grund" perspektiviseras. Begrepp och etisk teori prövas mot praktiska forskningsproblem.
Undervisning
Seminarier där deltagarna växelvis ansvarar för introduktion av problemområden och frågeställningar med utgångspunkt i både kurslitteratur och vald kompletterande litteratur efter egen inriktning.
Särskild behörighet
Kandidatexamen inom Produkt och processutveckling, Informationsdesign, Innovationsteknik eller motsvarande områden. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 2 samt Engelska A/Engelska 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 2.
Examination
PM (PM01), Idéskiss över valt tema för essä/uppsats, 1,5 hp, betyg Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), Presentation och motivering av vald fördjupningslitteratur, 1,5 hp, betyg Godkänd (G)
Examensarbete, projektarbete, uppsats (UPS1), En teoretisk perspektivisering av valt forskningsproblem i form av en essä/uppsats som presenteras och försvaras vid seminarium, 4,5 hp, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd