Kursplan - Branschanalys och yrkesorientering
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE305
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-02-14
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Intervjuteknik
2., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber, 2007 - 239 s.
ISBN: 9789147084623 (hft.) LIBRIS-ID: 10501059
URL: Omslagsbild
Syfte
Kursens syfte är att studenten ska få en handledarledd orientering i ett informationsdesign-relaterat yrkesområde, dess arbetsplats och kontext. Kursen ska förbereda studenten för hans/hennes kommande yrkesval.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- visa förståelse för kopplingen mellan praktisk yrkesverksamhet och grundutbildning
- kunna tillämpa sina under grundutbildningen förvärvade kunskaper som är relevanta för det valda yrket/den valda arbetsplatsen
- kunna redogöra för inom vilken kontext yrket verkar, såväl ur ett ämnesperspektiv som ur ett samhällsperspektiv
Innehåll
Studenten väljer ett projekt som syftar till en yrkesorienterande fördjupning inom sitt grundutbildningsprogram. Det kan antingen göras genom en arbetsplatsförlagd yrkesorientering alternativt genom ett projekt (vilket ska godkännas av kursansvarig lärare) där studenten gör en faktainsamling och analys av ett informationsdesignrelaterat yrkes- eller verksamhetsområde.
Undervisning
Självständigt arbete med regelbunden handledning från högskolan samt, vid arbetsplatsförlagd yrkesorientering, av handledare från arbetsplatsen. Studenten anordnar själv eventuell praktikplats. Under kursens hålls även ett par gemensamma samlingar i form av schemalagda diskussionsseminarier.
Särskild behörighet
90 hp informationsdesign varav minst 30 hp mot någon av inriktningarna textdesign, informativ illustration eller rumslig gestaltning.
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), 6 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), 1,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd