Kursplan - Projekt i intelligenta inbyggda system
Omfattning
15 hp
Kurskod
DVA409
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-06
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Programming embedded systems with C and GNU development tools
2. ed. : Sebastopol, Calif. : O'Reilly, cop. 2007 - xxi, 301 s.
ISBN: 0-596-00983-6 (hft.) LIBRIS-ID: 10281194
Real-time concepts for embedded systems
San Francisco : CMP Books, 2003 - xii, 294 p.
ISBN: 978-1-57820-124-2 LIBRIS-ID: 8984951
Effective Project Management: Traditional, Agile, Extreme, 6th Edition
John Wiley & Sons, 2011 - 816 s.
ISBN: 9781118016190 LIBRIS-ID: 13482163
Fundamentals of project management : developing core competencies to help outperform the competition
2. ed. : New York : AMACOM, 2001 - 148 s.
ISBN: 0-8144-7132-3 (hft.) LIBRIS-ID: 5746833
-
Övrigt
Litteraturen väljes i samråd med handledaren.
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Kursen ingår i ett masterprogram för intelligenta inbyggda system, med PBL, som bärande pedagogisk idé. Programmet innehåller tre projektkurser, med ökande omfattning både avseende studenternas egna insatser såväl som antalet studenter per projekt. Detta betyder i sin tur att komplexiteten hos respektive projekt ökar.
Denna kurs utgör den andra av dessa tre kurser. Syftet är att under en halv termin i heltid och i grupper om 5-6 studenter i samverkan med ett eller möjligen två företag identifiera en tillämpning med karaktäristiken att multipla teknikområden kan tillämpas, och att studenterna får en ökad kunskap i systembyggande.
Lärandemål
Projektet ska ge studenterna en ökad kunskap inom de teknikområden, som är viktiga i det projekt som är aktuellt för just varje specifik studentgrupp. Detta kan variera, men typiska områden är
- mättekniska
- sensorsystem
- kommunikation, som blåtand, zigbee och CAN
- realtids schemaläggningar
- metoder för lärande
- robusta elektronik- och datorsystem
Att kunna göra en bra avgränsning vid specifikationen av det system som ska tas fram. Den kravspecifikation som skall arbetas fram utgör underlag för examination
Att kunna göra en WBS (Work Breakdown Structure), dvs att kunna dela upp det arbete som projektet kommer att innehålla
Att på ett adekvat sätt dokumentera såväl de tekniska framstegen av implementeringar såväl som uppföljning av projektets utveckling (kravspec till WBS till arbetsplaner, testplaner, eventuella dokument för certifiering, mötesprotokoll, riskanalyser, leveransplaner och leveransdokumentation).
Innehåll
I början av kursen ges för varje projekt en kortfattad (ibland lite längre) beskrivning av ett relevant problem, i samverkan med ett eller kanske två företag (även rent in-house akademiska projekt kan förekomma, stöttade av ett företag). Projektgruppen ska i samverkan med företaget(-en) utarbeta en slutgiltig kravspecifikation.
Sedan ska arbetet delas upp i mindre delar och en plan för arbetet tas fram som även ska innehålla en enkel riskanalys och detta ska lämnas in för granskning.
Arbetet ska genomföras enligt inlämnad plan, och slutgiltig rapport, som beskriver design, implementering, testförfarande och analys av resultatet mot uppsatta mål och krav. En slutgiltig prototyp eller liknande med fullständig rapport ska lämnas in.
Undervisning
Kursen/projektet bedrivs som heltidsarbete, och beroende på om det sker i samverkan med ett företag, kan hela projektet vara förlagt till företaget eller i en lokal på högskolan. Det krävs närvaro alla dagar och hela dagarna. Kursen hålls på engelska.
Särskild behörighet
Inbyggda system I 7,5 hp och Projekt i inbyggda system 7,5 hp eller motsvarande. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 2 samt Engelska A/Engelska 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 2
Examination
Projekt (PRO1), 7,5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
Projekt (PRO2), 7,5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd