Kursplan - Examensarbete avancerad nivå, elektronik
Omfattning
30 hp
Kurskod
CEL505
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A2E (Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen).
Huvudområde(n)
Elektronik
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Litteratur bestäms i samråd med handledare
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Kursen skall ge inblick i hur man planerar, genomför och redovisar ett självständigt projektarbete, samt ge en inblick i hur det är att arbeta som ingenjör eller forskare, antingen inom universitet/högskola eller i näringslivet. Arbetet skall ha gediget teoretiskt djup.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- självständigt genomföra ett mindre tidsbegränsat projekt
- beskriva syftet, anledningen, och målet för examensarbete samt kunna redogöra för eventuell fortsättning av projektet.
- hålla ett kritiskt förhållningssätt till teknikens möjligheter och därmed tidigt kunna visa på möjligheter och svårigheter i ett projekt;
- på ett innehållsmässigt och layoutmässigt korrekt sätt skriftligen kunna beskriva examensarbetets olika delar i en teknisk rapport;
- kunna visa på färdigheten att utifrån genomförd "State-of-the-Art" alternativt "State-of-the-Practice" inom området för examensarbetet, kunna välja/relatera och verifiera/utvärdera vald metod och/eller lösning;
- tillämpa ett kritiskt förhållningssätt till teknikens möjligheter och därmed tidigt kunna visa på möjligheter och svårigheter med examensarbete; samt
- muntligen redogöra både för icke-tekniker och tekniker om syfte, genomförande och resultat från examensarbete
Innehåll
Kursen består i att planera, genomföra och redovisa ett projekt i aktuellt ämne. Arbetsinsatsen skall motsvara 20 veckors heltidsarbete. Området och omfattningen för arbetet väljs/beslutas i samråd med handledare och examinator före examensarbets början. Examensarbetet kan antingen genomföras inom högskolan, på ett externt företag eller som ett eget projekt. Om examensarbetet utförs på ett externt företag skall en handledare även utses på företaget. Examensarbetet skall innehålla en del som behandlar grundläggande teori, dvs det skall finnas en koppling till state-of-the-art alternativt state-of-the-practice.
Undervisning
Handledning sker under examensarbetet. En projektplan skall upprättas i samråd med handledaren/arna och denna skall följas upp under arbetets gång.
Särskild behörighet
Avlagd kandidatexamen och avslutade kurser motsvarande 30 hp elektronik på avancerad nivå, 7,5 hp matematik på lägst nivå G1F samt ytterligare 37,5 hp i valbara kurser där högst 30 hp får utgöras av kurser på grundnivå.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), övningsuppgift. Muntlig och skriftlig opposition på annan students examensarbete, 1 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Närvaro (NÄR1). Närvaro vid annan students presentation av examensarbete, 0,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Projekt (PRO1). Genomförande och skriftlig rapport på examensarbete, 26,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), 2 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd