Kursplan - Sensorteknik
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
CEL401
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Elektronik
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-06
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen skall ge fördjupade kunskap och förståelse för vilka sensorer och mätprinciper som bör användas i olika situationer.
Lärandemål
Studenten skall efter avslutad kurs kunna:
- muntligt och skriftligt visa på förståelse av olika mätuppställningar
- analysera begränsningar med olika mätuppställningar
- förstå och praktiskt implementera kompensation för yttre påverkan i olika mätuppställningar
- välja lämplig mätprincip och praktiskt konstruera relevant mätuppställning för mätning av olika storheter
- på ett informativt och för kurskamraterna givande sätt, både muntligen och skriftligen kunna presentera det i kursen genomförda projektet.
Innehåll
I kursen behandlas fysikaliska principer och egenskaper hos olika typer av givare samt metoder för mätning av bl a temperatur, flöde och tryck.
Undervisning
Föreläsningar, laborationer och kontinuerlig praktisk examination.
Särskild behörighet
Minst 120 hp vari ingår kunskaper i och förståelse för begränsningar med olika mätinstrument, kunna analysera olika felkällor vid mätning av storheter samt praktiskt kunna använda information från statistiken (medelvärde, standardavvikelse) för analys av mätserier. Detta kan uppnås genom att ha avslutat kurserna Grundläggande vektoralgebra 7,5 hp, Grundläggande kalkyl 7,5 hp, Elektronik grundkurs 7,5 hp samt Elektroniksystem 7,5 hp eller motsvarande. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 2 samt Engelska A/Engelska 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 2.
Examination
Laboration (LAB1), Laborationsserie som redovisas kontinuerligt i samband med schemalagda laborationstillfällen. Redovisningspliktiga uppgifter ska redovisas skriftligt. Arbetet utföres enskilt, 2,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Projekt (PRO1), Projektarbete som utföres i grupp och redovisas både munligt och skriftligt, 2,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Tentamen (TEN1), Kontinuerlig examination i form av inlämningsuppgifter som utföres och redovisas enskilt, 2,5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med LA1620.