Kursplan - Professionell etik
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
CDT409
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2012-12-07
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Litteraturlistan presenteras på kursens hemsida
Akademin för innovation, design och teknik,
URL: Länk
Syfte
Kursens syfte är att introducera etikens frågeställningar inom vetenskap och teknik, belysa deras vikt och även förbereda studenten på att möta professionella dilemman där etiska avvägningar måste göras. Kursen utvecklar medvetenheten om olika etiska perspektiv och skapar en begreppslig ram för etisk analys. Exempel på frågor som omfattas är yrkets sociala kontext, konflikter mellan olika lojaliteter såsom säkerhet och ekonomi, miljöeffekter och försiktighetsprincipen, integritetsfrågor, äganderätt, mm. Grundläggande moralfilosofiska teorierna presenteras. Vi studerar några viktiga exempel på etiska koder och analyserar ett antal karakteristiska fallstudier. Samtidigt utvecklar vi kritiskt tänkande och argumentationsteknik.
Lärandemål
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
- beskriva problemställningar, tankesätt och praktik inom olika befintliga etikskolor och traditioner och etikkoder
- reflektera över sitt eget specialområde ur ett etiskt perspektiv
- rationellt argumentera och diskutera en rad klassiska etiska problem och deras olika lösningar
- använda självständig kritiskt tänkande tillämpat i professionella sammanhang.
Innehåll
Etikens filosofiska grunder. Träning i kritiskt tänkande: aktuella fallstudier relevanta inom det egna professionella område. Övningar i att uttrycka självständiga etiska resonemang i språk och skrift. Rollspel, där deltagare tvingas att ändra perspektiv och argumentera pro och kontra inom samma fallstudie. Gästföreläsningar.
Undervisning
Föreläsningar, gästföreläsningar, rollspel, seminarier och redovisningsuppgifter. Förmågan till kritiskt tänkande samt essäskrivning tränas. Kursen ges på engelska.
Särskild behörighet
Minst 150 hp eller motsvarande. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 2 samt Engelska A/Engelska 5. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 2.
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), 2,5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
Seminarium (SEM1), 4 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Seminarium (SEM2), 1 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd