Kursplan - Realtidssystem I, distans kurs
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
CDT308
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-01-25
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Kompendier
Real-Time Systems
Akademin för innovation, design och teknik,
Syfte
Syftet med kursen är att ge en introduktion till ämnet realtidssystem och grundläggande kunskap om metoder och tekniker som är ingenjörsmässigt användbara vid konstruktion av realtidssystem. Den som läst och förstått denna kurs har en god grund för att kunna utveckla inbyggda realtidssystem.
Lärandemål
Studenten ska efter fullgjord kurs kunna:
- beskriva och argumentera för för- och nackdelar med ett realtidsystem
- utifrån prestandaperspektiv analysera och utvärdera olika realtidsoperativsystem (RTOS)
- implementera realtidsapplikationer med hjälp av ett realtdsoperativsystem
- analysera och garantera tidsbeteende av ett datorsystem utifrån de individuella krav som ställs på realtidstrådar (task)
- designa säkerhetskritiska realtidssystem utifrån ställda applikationskrav och systembegränsningar
- kommunicera i realtid i ett distribuerad realtidssystem med hjälp av CAN och TTP kommunikationsprotokoll
Innehåll
Kursen ger inblick i vad som skiljer realtidssystem från vanliga datorsystem, tidsfaktorn, och vilka svårigheter det ger upphov till. Kursen tar upp grundläggande teorier för realtidssystem. Vidare får man inblick i hur man med hjälp av dessa teorier kan modellera samt analysera dessa system.
Undervisning
Huvudsakligen webbaserat material. Föreläsningar, laborationer och obligatoriska inlämningsuppgifter. Kursen kan hållas på engelska.
Särskild behörighet
Kunskaper i grundläggande programmeringsteknik, kunskaper i datastrukturer och algoritmer samt kunskaper om operativsystem. Detta kan uppnås genom att ha avslutat kurserna Programmeringsteknik med C# 7,5 hp, Datastrukturer, algoritmer och programkonstruktion 7,5 hp samt Operativsystem 7,5 hp eller motsvarande.
Examination
Inlämningsuppgift, övningsuppgift (INL1), Inlämningsuppgifter med schemalagda deadlines som redovisas kontinuerligt efter varje avklarat kursmoment och betygsätts. Varje inlämmningsuppgift är uppdelad i den obligatoriska delen som alla måste göra för att få godkänt på uppgiften, dvs för att få betyg 3 på uppgiften, samt den frivilliga delen som man kan göra för att erhålla högre betyg på uppgiften, dvs betyg 4 eller 5. Slutbetyget för kursen blir ett snittbetyg från alla inlämningsuppgifter, 4,5 högskolepoäng, betyg 3, 4 eller 5
Laboration (LAB1), Laborationer som redovisas innan schemalagda deadlines, 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med CT3600.