Kursplan - Uppsatsrelaterad fördjupningskurs i historia
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
HIA201
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Historia
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-09-02
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Litteratur enligt anvisning från läraren eller som väljs i samråd med läraren
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Kursens syfte är att inom det samhällsvetenskapliga programmet förbereda deltagarna inför genomförandet av sin kandidatuppsats. Särskilt vikt läggs vid metod- och teorival inom historieämnet. Kursen avser också att utveckla deltagarnas uppsatsämne avseende forskningsläge, problemformulering, teorianknytning och undersökningsdesign.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
- bedöma och jämföra olika teori- och metodansatser inom historisk forskningstradition
- utveckla en egen forskningsuppgift avseende problemformulering, teorianknytning och undersökningsdesign inom historieämnet
- argumentera och kommunicera olika metodologiska ståndpunkter och tolkningar samt uppvisa förmåga till kritiskt tänkande
Innehåll
Kursen anknyter till deltagarnas kommande uppgift att genomföra och presentera ett eget vetenskapligt arbete i form av en kandidatuppsats inom historieämnet. Kursen koncentreras därför till sådana metod- och teoriaspekter som är väsentliga inom historieämnet och som utgör underlag för att utforma ett avgränsat uppsatsämne. Undervisningen koncentreras kring deltagarnas planerade individuella uppsatsarbeten där förmågan till självständigt kunskapssökande tränas. Deltagarna skriver en individuell uppsats-PM som diskuteras och bedöms vid ett slutseminarium.
Undervisning
Undervisningen genomförs i form av seminarier.
Särskild behörighet
90 hp inom ramen för det samhällsvetenskapliga programmet
Examination
Författande av uppsats-PM (PM01), 5,5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Seminarier (SEM1), 2 hp, betyg Godkänd (G)
Aktivt deltagande krävs på kursens seminarier. Seminarier är obligatoriska och examinerande moment.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd