Kursplan - International Finance
Omfattning
15 hp
Kurskod
EFO012
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att förbereda deltagarna för en karriär inom internationell ekonomistyrning och exekutiva positioner i en multinationell företagskontext. Globaliseringen påverkar företag i alla länder vad avser produktdesign, produktion, logistik och marknadsföring i ett alltmer komplext finansiellt mönster. Kursens innehåll täcker både den internationella finansieringens teori och praktik, med tonvikt på tillämpning av begrepp och tekniker för förbättrat beslutsfattande och effektiv styrning i en multinationell context.
Lärandemål
Efter kursen skall deltagare kunna:
- förstå begrepp och teorier relaterade till det internationella valutasystemet, valutakurssättning, valutamarknader, valutarelaterade derivat, valutarisk och riskhantering, hur det multinationella företaget finansieras och grunder för beslut om utlandsinvesteringar.
- tillämpa begrepp och teorier i analys av verkliga beslutssituationer i multinationell företagsfinansiering.
Innehåll
Första delen - ett makroperspektiv
- det globala finansiella systemet, valutateori, betalningsbalans.
Andra delen - mekanismer och verktyg för valutahandeln
- valutamarknader, valutaderivat, valutarisk
Tredje delen - finansiell strategi på företagsnivå
- global kapitalkostnad, kapitalförsörjning, värdering och hantering av valutarisk.
Fjärde delen - utländska investeringar och multinationell verksamhet
- utländska direktinvesteringar, politisk risk, multinationell beskattning och företagsköp och sammanslagningar över nationella gränser, global oljeförsörjning.
Undervisning
Kursen baseras på litteratur, seminarier och deltagarledda presentationer. Till varje seminarium skall deltagarna skriva egna reflektioner. I kursen ingår en större individuell PM som diskuteras av en opponent i slutseminarium.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 hp inom företagsekonomi, samhällsvetenskap eller teknik. Alternativt företagsekonomi 90 hp med successiv fördjupning, varav minst 75 hp ska vara godkända vid kursstart. Av dessa ska minst 30 hp ligga på nivå G1N, vari minst 5 hp grundläggande ekonomistyrning måste ingå, 30 hp på nivå G1F samt minst 15 hp på nivå G2F. Dessutom krävs Sv B/Sv 2 och En A/En 5. I de fall kursen ges på engelska ges undantag på kravet på Sv B/Sv 2.
Examination
Seminarier (INL1), 5 hp, betyg Godkänd (G)
PM (PM01), 10 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Bedömningen av studenten är baserat på PM01 och prestationen under seminarierna (INL1).