Kursplan - Verksamhetsstyrning ur ett controllerperspektiv
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
EFO005
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2013-02-01
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Referenslitteratur
Controllerns nya roll : om verksamhetsstyrning i informationsrik miljö
1. uppl. : Stockholm : Norstedts akademiska förlag, 2009 - 363 s.
ISBN: 978-91-7227-637-6 LIBRIS-ID: 11281790
URL: Omslagsbild
Verksamhetsstyrning : från traditionell ekonomistyrning till modern verksamhetsstyrning
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2011 - 286 s.
ISBN: 978-91-44-04483-5 LIBRIS-ID: 12191255
Övrigt
Utöver denna kurslitteratur används vetenskapliga artiklar, PM, uppsatser mm som anges i samband med föreläsningar och läggs sedan ut på Black-Board under rubriken INNEHÅLL (Content).
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik,
Syfte
Ett övergripande syfte är att ge en inblick i de olika uppgifter en controller kan ha i ett företag. Ett annat syfte är att studera olika styrmedel och informationssystem och hur strategiska mål kan samordnas med en operativ verksamhet. Därvid behandlas också valet av organisatorisk struktur och det samband som finns med valet av styrsystem.
Lärandemål
Kursens syfte är att ge en inblick i en controllers arbetsuppgifter och vad ekonomistyrning innebär. Få kännedom om olika styrmedel och informationssystem, samordning av styrsystem och organisation. En mängd delområden behandlas tex belöningssystem, företagsetik, internprissättning, finansiell planering, intellektuellt kapital, m m.
Efter fullgjord kurs har studenten kännedom om olika medel för att styra en verksamhet.
Finansiella styrmått och samband med vilket risktagande olika finansieringar medför är kunskap för studenten. Företagets nätverk och kännedom om hur lönsamheten kan påverkas kan redogöras för. Studenten kan redogöra för controllerns relation till företagsledningen i olika organisationsformer. Visa på betydelsen av styrande av andra resurser än enbart finansiellt kapital (personalens kompetens, attityder, leverantörs och kundnätverk, varumärken m m).
Innehåll
Begreppet verksamhetsstyrning ses i denna kurs som ett vitt begrepp. I kursen behandlas olika former av styrning och styrmedel och hur styrsystemet är samordnat med företagets organisation. Olika uppgifter för en controller behandlas. Förutom traditionella controlleruppgifter inom budgetering och kalkylering ger kursen exempel på ett antal olika delområden inom ett företags verksamhet som behöver styras. Sådana delområden kan innefatta belöningssystem, företagsetik, internprissättning, produktion och inköp, finansiell planering, miljöfrågor, intellektuellt kapital osv.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, handledning och seminarieövningar varvid deltagande i seminarieövningar är obligatoriskt.
Särskild behörighet
Företagsekonomi 60 hp med successiv fördjupning, varav minst 45 hp ska vara godkända vid kursstart. Av dessa ska minst 30 hp ligga på nivå G1N, vari minst 5 hp grundläggande ekonomistyrning måste ingå, samt minst 15 hp på nivå G1F.
Examination
PM (PM02), 3 hp, betyg Godkänd (G)
Tentamen (TEN2), 4,5 hp, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd