Text

Svenska som andraspråk för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet.

  • Högskolepoäng 45  hp
  • Utbildningsnivå Grundnivå
  • Studieort Distans utan obligatoriska träffar
  • Kurskod SSA915
  • Huvudområde Svenska som andraspråk

Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att tillägna sig grundläggande kunskaper i svenska som andraspråk för undervisning i ämnet inom grundskolans senare år.

Mälardalens universitet (MDU) erbjuder rubricerad utbildning med start höstterminen 2025. Det generella syftet med Lärarlyftet är att åstadkomma en likvärdig undervisning som leder till att alla elever ges förutsättningar att nå de nationella målen för utbildningen. Lärarlyftet avses främja detta syfte genom att erbjuda behörighetsgivande utbildning i undervisningsämnen, vilket i sin tur leder till att fler elever undervisas av behöriga lärare.

Om kursen

Kursen byggs av sex moment om 7,5 hp. Dessa kallas delkurser. Vissa delkurser är mer didaktiska och andra mer teoretiska, men tanken är att ämnesteoretiskt och didaktiskt innehåll integreras genom hela utbildningen. Delar av innehållet i kursen berör olika undervisningsmetoder och verktyg.

I flera av delkurserna förekommer så kallade fältstudier där deltagarna ska besöka ”fältet”, vilket ges en bred betydelse. En fältuppgift består av en mindre undersökning på ämnesteoretisk grund som syftar till att deltagaren själv ska utveckla förståelse för sambandet mellan teori och praktik. Den kan omfatta observationer, intervjuer eller undervisningsexperiment och med fördel genomföras i anslutning till deltagarnas ordinarie undervisningsmiljö.

  • Delkurs 1. Den flerspråkiga och mångkulturella skolan, 7,5 hp
  • Delkurs 2. Svenska språkets struktur i ett tvärspråkligt perspektiv, 7,5 hp
  • Delkurs 3. Fonetik och uttal i ett andraspråksperspektiv, 7,5 hp
  • Delkurs 4. Andraspråksinlärning, 7,5 hp
  • Delkurs 5. Att lära på sitt andraspråk, 7,5 hp
  • Delkurs 6. Att bedöma ett andraspråk i utveckling, 7,5 hp

Målgrupp

Lärare i årskurs 7–9. Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen utan att vara ämnesbehörig.

Start- och slutdatum

  • Startdatum: 2025-08-25
  • Slutdatum: 2027-01-22

Undervisningsformsform

Kursen ges i distansform utan några fysiska träffar på MDU. Dock kan digitala kursträffar och hemtentamina vid särskilt angivna tidpunkter förekomma. För distansundervisningen används en kursplattform och videokonferensverktyg.

Studietakt

Halvfart.

Former för examination

Utbildningen examineras genom flera olika former beroende på det aktuella ämnesinnehållet och lärandemålen. Det förekommer muntlig examination enskilt och i grupp, seminarieuppgifter, inlämningsuppgifter, hemtentamina, salstentamina och fältstudierapporter i tal och skrift.

Avgifter

Kursen är avgiftsfri för dig som deltagare.

Förkunskapskrav svenska som andraspråk

För att kurserna ska kunna omfatta samtliga målgrupper, har även förkunskapskraven behövts justeras gällande kurser i svenska som andraspråk inom Lärarlyftet:

Lärare anställda hos huvudman, entreprenör eller folkhögskola.

Ytterligare information finns på www.skolverket.se Länk till annan webbplats.

  • [1] Se förordningen (2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare och förordningen (2016:709) om statsbidrag för fortbildning av lärare när det gäller svenska som andraspråk och kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare.
  • [2] Se förordning (2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare.

Validering för tillgodoräknande

Ansökan om validering för tillgodoräknande sker till Lärosätet enligt Lärosätets anvisningar efter att deltagaren har antagits. Lärosätet informerar deltagare om valideringsprocessen, möjlighet till tillgodoräknande samt om hur och var ansökan om validering görs i dels i samband med antagning, dels vid kursstart.

Blanketter

Skolhuvudmannens godkännande behövs för att du ska räknas som behörig

Huvudmannens godkännande - lärarlyftet HT25 Pdf, 123 kB.

Huvudmannens godkännande - Waldorf lärarlyftet HT25 Pdf, 119 kB.

Tillfällen för denna kurs

Hösttermin 2025

  • Hösttermin 2025

    Omfattning

    45 hp

    Tid

    2025-08-25 - 2027-01-24 (deltid 50%)

    Utbildningsnivå

    Grundnivå

    Kurstyp

    Fristående kurs

    Anmälningskod

    MDU-21601

    Språk

    Svenska

    Studieort

    Ortsoberoende

    Undervisningsform

    Distans
    Antal obligatoriska träffar inklusive tentamen: 0
    Antal övriga fysiska träffar: 0

    Särskild behörighet

    Godkännande från skolhuvudman krävs. Den som söker till denna kurs utan godkännande från skolhuvudmannen är inte behörig att delta och riskerar att få avbryta utbildningen.
     
    Denna utbildning är en uppdragsutbildning och får endast sökas av lärare som deltar i Lärarlyftet enligt förordningen (2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare. Se skolverkets webbplats www.skolverket.se/fortbildning.

    Urval

    Lottning

    Kursen byggs av sex moment om vardera 7,5 hp. I flera av delkurserna förekommer så kallade fältstudier där deltagarna ska besöka ”fältet”. Utbildningen examineras genom flera olika former beroende på det aktuella ämnesinnehållet och lärandemålen. Det förekommer muntlig examination enskilt och i grupp, seminarieuppgifter, inlämningsuppgifter, hemtentamina, salstentamina och fältstudierapporter i tal och skrift. Kursen ges i distansform utan några fysiska träffar på Mälardalens universitet. Dock kan digitala kursträffar och hemtentamina vid särskilt angivna tidpunkter förekomma. För distansundervisningen används en kursplattform och videokonferensverktyg.

Frågor kring utbildningen?

Hör av dig till kursansvarig om du har frågor kring kursens innehåll.

Universitetslektor i svenska som andraspråk

Eva Lindström

021-54 01 940

eva.lindstrom@mdu.se

format_quote

Behovet av behöriga SvA-lärare är oändligt

Rebecca Chow Löw

Ämneslärare

Läs mer