Vidareutveckling och analys av kvalitet i undervisning (VAK) 7,5 hp
Du som är legitimerad lärare har möjlighet att delta i den första omgången av Skolverkets kurs Vidareutveckling och analys av kvalitet i undervisning (VAK). Kursen ingår i det nationella professionsprogrammet och är obligatorisk för den som vill meritera sig. På MDU läser du inriktningen ämneslärare i matematik och naturvetenskapliga ämnen.
- Studietakt: kvartsfart
- Studieperiod: september 2025-januari 2026
Om kursen
Kursen syftar till att vidareutveckla lärares förmåga att utveckla undervisningen genom att systematiskt dokumentera, analysera och utvärdera undervisningen i relation till elevers lärande och utveckling. Genom en kombination av teoretiska och praktiska moment stärks evidensbaserat kvalitets- och utvecklingsarbete såväl kollegialt som individuellt. Kursen utgår från deltagarnas egen praktik genom att uppmärksamma och öka reflektions- och handlingsförmåga i relation till tidigare vunna färdigheter, erfarenheter och professionellt omdöme.
Kursens innehåll delas in i tre på varandra följande moduler, som fokuserar praktiska och teoretiska redskap, innehållsdimensioner, och former för undervisningsutvecklande arbete.
Modul 1: Former för systematisk dokumentation och analys av undervisning i relation till elevers lärande och utveckling
Innehållet ger en introduktion till analys och bedömning av undervisning och elevers lärande och utveckling. Innehållet inkluderar bland annat kollegiala observationer och lektionsanalyser med stöd av observationsprotokoll, metoder och verktyg för att samla in och analysera elevers lärande och utveckling och koordinering mellan olika typer av underlag i förhållande till tillgänglig tid och resurser.
Modul 2: God undervisningspraktik och individuell undervisningsskicklighet
Innehållet behandlar och ger kritiska perspektiv på forskningssammanställningar, empiriska studier och ramverk över vad som är god undervisningspraktik på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, både generellt och specifikt för STEM ämnena och med hänsyn till kontextuella faktorer.
Modul 3: Undervisningsutvecklande arbete
Kursinnehållet ger bland annat en översikt över väl etablerade modeller för evidensbaserad och i första hand kollegial undervisningsutveckling, såsom educational design research, aktionsforskning och alternative treatment design. Innehållet behandlar också det praktiska genomförandet av någon modell för undervisningsutveckling och möjligheter och utmaningar med sådant arbete i förhållande till exempelvis lokal kontext, styrdokument och tillgänglig kunskap.
Studieform
Kursen kommer att ha fyra omgångar med campusbelagda träffar, 1–2 dagar per omgång. Inför varje campusbelagd träff tilldelas kursdeltagarna uppgifter vilka inkluderar inläsning av kurslitteratur, skrivande av reflekterande texter, förberedande av muntliga presentationer och/eller genomförande av uppgifter i den egna praktiken. Mellan de campusbelagda träffarna genomförs undervisningspass på distans.
Preliminärt upplägg
- 1 september: Distans, kl. 15:00-17:00, kursintroduktion
- 11–12 september: Campus i Västerås. 08:00-16:00 båda dagarna. Innehåll kopplat till modul 1.
- 3 oktober: Distans, 15:00–17:00, muntlig examination kopplad till modul 1.
- 9–10 oktober: Campus Västerås. 13:00-16:00 första dagen och 08:00-16:00 andra dagen, Innehåll kopplat till modul 2.
- 30–31 oktober: Campus Västerås. 08:00-16:00. Innehåll kopplat till modul 3.
- Nov och Dec: Två handledningstillfällen på distans avseende examinationsuppgift för modul 3.
- 9 januari: Campus Västerås. 08:00-16:00. Examination kopplad till modul 3. Kursutvärdering och avslut.
Ansökan
Ansökan till pilotomgången är öppen 14–30 april 2025. Du ansöker via Skolverkets hemsida.
Kursansvarig
Undervisande lärare