Text

Datum 2020-06-08
Artikeltyp Porträtt

”Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar”

Maria Frisk som är studie- och yrkesvägledare håller upp ett papper och ler.

Maria Frisk arbetar som studie- och yrkesvägledare och brinner för att vägleda sina elever till deras framtida yrkesval. När hon såg möjligheten att kompetensutveckla sig genom kursen kreativ processledning tog hon chansen och är idag tacksam för all den inspiration hon har fått.

− Jag såg möjligheten att utvecklas i min yrkesroll och att få utbyta erfarenheter med andra. Kursen har stärkt mig, vilket gör att jag nu vågar utmana mig själv i mötet med eleverna och testa nya kreativa metoder samt gå utanför min trygghet i undervisningen, säger Maria Frisk, studie- och yrkesvägledare i Krokoms kommun.

I rollen som studie- och yrkesvägledare innebär det i allt större utsträckning att vara ett nav för vägledning som hela skolans ansvar, vilket ställer krav på att det finns stöd för yrkesrollen och möjligheten att utvecklas.

− Som studie- och yrkesvägledare har du oftast ansvar för en eller flera skolor, vilket gör att man känner sig rätt ensam i sin yrkesroll. Därför är det viktigt att studie- och yrkesvägledning betraktas som hela skolans ansvar och för att kunna ge stöd för mina kollegor behöver jag ge mig själv rätt verktyg, säger Maria Frisk, studie- och yrkesvägledare.

För att stärka medarbetare i sin yrkesroll erbjuder MDH kursen kreativ processledning som syftar till att utveckla förmågan att leda grupper genom kreativa möten, processer och workshops.

− Kursen är perfekt för den som vill ha mer stöd och inspiration i sin roll som studie- och yrkesvägledare och jag rekommenderar den varmt till andra. Som deltagare ges man dessutom tid och möjlighet att reflektera över sin egen roll som processledare, säger Maria.

Vill du kompetensutveckla dig inom kreativ processledning?

MDH har tagit fram ett flertal upplägg för att kunna erbjuda kursen till flera yrkesgrupper inom förskola och skola. Tillsammans med förskolor och skolor vill MDH bidra till att stärka kunskapen inom kreativ processledning.

Kreativ processledning för studie- och yrkesvägledare

Studie- och yrkesvägledarens roll är i förändring och innebär i allt större utsträckning att vara ett nav för studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar.

Läs mer

Kreativ processledning för förskollärare och lärare

Som förstelärare, förste förskollärare, arbetslagsledare eller ämnesansvarig specialpedagog finns det många spännande och utmanade uppdrag i vardagen. Ett av dem rör det kollegiala lärandet - att stödja och leda kollegor inom ämnesgrupper, arbetslag eller i verksamheten som helhet. I kursen får du verktygen för att lyckas.

Läs mer

Fler utbildningar för personal inom förskola och skola

Kompetensutveckling för dig inom förskola och skola

MDU erbjuder både poänggivande kurser och andra former av utbildningar för dig som arbetar i förskola och skola. På uppdrag av Skolverket ges bland annat kurser inom Lärarlyftet.

Läs mer

Kontaktinformation