Text

Artikelarkiv

Visar publicerade artiklar för mdu.se/utbildning

mdu.se/student
mdu.se/utbildning
mdu.se/international mdu.se/bibliotek mdu.se/forskning mdu.se/samverkan
 • Aktuellt

  2022-09-02

  Ett avstånd av 800 mil och fem tidszoner var inget hinder för Lianda Chapman vid Miljödepartementet på Barbados, som tillsammans med fyra kollegor läste distanskursen Luftkvalitetshantering på MDU. Som yrkesverksam var dessutom en flexibel studieform en framgångsfaktor för det livslånga lärandet.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-05-24

  Elisabeth Wulff Sahléns största lärdom av att undervisa på distans under pandemin är vikten av interaktion med studenterna. Hon uttrycker det som - Don’t perform – connect!

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-04-29

  Nu finns det möjlighet för studenter som går datavetenskapliga programmet att ta en dubbel kandidatexamen. Tillsammans med Technological University Dublin (TU Dublin) har ett program tagits fram för att möjliggöra för studenter att studera vid både MDU och TU Dublin, för att därefter kunna ta ut en kandidatexamen från båda universiteten.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-04-12

  Marta Cecilia Saelöen, operastudent vid Musik- och operahögskolan Mälardalens universitet, vann årets prestigefulla Joel Berglund-stipendium.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-04-04

  Vill du fördjupa dig i frågor om litteraturens relation till kolonialism, rasism och motstånd? I höst ger vi en ny kurs med inriktning litteratur och vithetskritik: om hur makt och rasifiering kan analyseras i litterära texter.

  mdu.se/utbildning

 • Porträtt

  2022-03-30

  Sarah Larsson har studerat innovationsprogrammet på MDU och hann under studietiden plocka hem titeln som svensk mästare i entreprenörskap. Nu har hon en karriär inom FN i sikte.

  mdu.se/utbildning

 • Porträtt

  2022-03-29

  MDU är en inspirerande plats att plugga på och full av möjligheter. Det tycker Elin Mellberg som pluggat till högskoleingenjör med inriktning på produktdesign och nu valt att läsa vidare till civilingenjör.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-03-28

  Nu lanseras ett nytt koncept där du som student får möjlighet att skapa din egen filosofie kandidatexamen i företagsekonomi. Genom att läsa fristående kurser i ämnet kan du välja den studietakt som passar dig och du kan studera var du än befinner dig.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-03-28

  För att få fler behöriga och legitimerade lärare i skolan görs nu en särskild satsning. På uppdrag av regeringen erbjuder MDU en ny kompletterande pedagogisk utbildning omfattande 75 hp som leder till en grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6. Utbildningen riktar sig till dig som har en tidigare akademisk examen inom matematik, naturvetenskap och/eller teknik men som saknar lärarbehörighet.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-03-14

  Den 31 mars arrangeras ”Statsvetardagen 2022 - Demokrati, makt och medborgarskap”. Fokus riktas mot högaktuella samhällsvetenskapliga frågor som kan få påverkan på höstens kommande val. Under dagen kommer Carl Hamilton diskutera hur den politiska makten i Sverige fungerar.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-03-10

  Den 31 mars arrangeras ”Statsvetardagen 2022 - Demokrati, makt och medborgarskap” på MDU. Fokus riktas mot högaktuella samhällsvetenskapliga frågor.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-03-08

  Planerar du att börja plugga? Caroline Sandberg, studievägledare på MDU, delar med sig av några tips om hur du kan tänka om du känner dig osäker.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-03-04

  Fler sökande i internationell ansökningsomgång samt fler som betalat anmälningsavgift

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-02-24

  Etableringsgraden för examinerade studenter från MDU är bland den högsta i landet, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetets (UKÄ). Hela 86 procent, vilket motsvarar närmare 9 av 10 studenter, har en god ställning på arbetsmarknaden inom 1-1,5 år efter examen.

  mdu.se/utbildning

 • Porträtt

  2022-02-22 #lärarutbildning #ämneslärare #kompletterande pedagogisk utbildning

  Med en examen i kemiteknik från Kungliga Tekniska Högskolan och mångårig erfarenhet som produktionschef i läkemedelsbranschen tog Jarmo Larsson Lager en ny väg. Via kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på MDU ville han bli kemilärare på gymnasiet. Han hade aldrig tidigare känt sig mer motiverad och exalterad.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-02-18

  Går det att med hjälp av matematik öka och förbättra produktionen av fisk? Det undersöker forskare vid MDH i samarbete med Makerere University, Kampala i Uganda.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-02-18

  Lärarens roll i klassrummet är avgörande för att höja kunskapsnivån hos eleverna. Därför har forskare tillsammans med lärare utformat ett testläromedel, Framtidens läromedel. Målet är att förstå hur läromedel kan stötta lärarna till att ta en mer aktiv roll i klassrummet.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-02-15

  Skapa dig en framtid inom ett viktigt och omväxlande yrke som legitimerad barnmorska. Sök barnmorskeprogrammet senast den 15 mars.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2022-02-15

  Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor är stor och för dig som utbildar dig finns goda karriärmöjligheter. Den 15 februari öppnar ansökan till specialistsjuksköterskeutbildningarna med start höstterminen 2022.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-11-17

  − Beteendevetare jobbar både inom privata företag och i offentliga verksamheter. Arbetsmarknaden utvecklas mest inom personalområdet och inom yrken som handlar om att stödja andra människor, säger Jonas Lindblom, programsamordnare.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-11-08 #internationella marknadsföringsprogrammet

  Adiba Barney, har efter sin examen från internationella marknadsföringsprogrammet hos oss, gjort en exceptionell resa från Sveriges startupvärld till VD och ledare i Silicon Valley. Samtidigt som hon har uppfyllt sina drömmar har hon brottats med cancer och använder idag sina marknadsföringskunskaper till att få in mer pengar till spridd bröstcancerforskning. Med den nyutgivna boken ”När livet ger dig kaktusar, gör margaritas!” vill hon inspirera andra till att leva livet fullt ut, även när det är som tuffast, och att våga drömma stort.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-09-21 #lärarprogram #lärare #grundlärare #lärarutbildning

  Funderar du på om läraryrket vore något för dig? Framförallt med inriktning mot undervisning av barn i yngre skolåldern? Här kommer 10 punkter som ger dig svaret.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-09-21

  Om du har högskolepoäng i skolämnen kan du läsa kompletterande pedagogisk utbildning och bli behörig lärare på högstadie- eller gymnasienivå på drygt 1,5 år. Tar du examen i ett bristämne kan du dessutom bli anställd som lärare redan under dina studier.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-07-16 #pressmeddelande

  Idag skickas de efterlängtade antagningsbeskeden ut. Av 37 950 sökande har 12 638 personer antagits till MDH. Mest populära är utbildningarna inom vård och hälsa.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-07-15

  Cybersäkerhet är en av näringslivets stora utmaningar. Frågan aktualiserades nyligen när en IT-attack mot mjukvaruföretaget Kaseya slog ut kassasystemet för matvarujätten Coop. Nu startar MDH två nya onlinekurser inom cybersäkerhet för företag som vill utveckla sin kompetens inom området.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-07-08 #högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik

  Erik Beijer läser högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik med inriktning elektroteknik på MDH och sommarjobbar just nu på Mälarenergi inom Elnät Drift & Underhåll. Jobbet möjliggjordes genom det nära samarbete som MDH har med företagen; Mälarenergi, Alstom, Hitachi Energy och Westinghouse, som tillsammans med högskolan har startat programmet.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-06-28 #pressmeddelande

  Teknologier som till exempel 3D-printing, AR/VR, Digitala tvillingar, Big data, Internet of things samlas under begreppet Industri 4.0 och toppar industrins agenda. Nu erbjuder MDH en ny unik digital introduktionskurs inom området som ger bred kunskap om möjligheterna med de nya teknologierna.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-06-09

  I takt med en fortsatt digitalisering av samhället växer efterfrågan av kompetens inom IT och digitalisering utifrån ett företagsekonomiskt perspektiv. Därför erbjuder MDH ett flertal kurser inom företagsekonomi och digitalisering som är utvecklade tillsammans med företagsrepresentanter.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-06-04

  Ett förslag som togs fram av fyra ingenjörsstudenter inom produktion och produktdesign blev verklighet och används idag för att effektivisera GKN ePowertrains produktion. Nu lyfter även Visual Components studentprojektet för att inspirera andra i branschen.

  mdu.se/utbildning

 • Aktuellt

  2021-05-06 #informationsdesign

  I flera år har MDU:s utbildningar inom informationsdesign och Västmanlands läns museum samverkat i en rad olika designprojekt. Något som varit nyttigt och lärorikt för såväl studenter som för muséet.

  mdu.se/utbildning