Text

Framgångsrika studier

För att du ska klara dina studier framgångsrikt är det viktigt att du är medveten om din studieteknik och om det är något du behöver jobba mer med.

En bra studieteknik innebär som regel många saker. Det handlar till exempel om att planera, skaffa sig bra studievanor, kunna motivera sig när något är svårt och veta vad som krävs för att verkligen lära sig något. Här finns några tips för att komma igång!

Åtta vanor som hjälper dig att lära!

  1. Planera ditt lärande. Gör först ett översiktligt schema över hela kursen. Sedan kan du göra veckoscheman där varje dag delas upp i tvåtimmarspass.
  2. Förberedelse. Förbered dig alltid inför föreläsningar, labbar och när du ska läsa så du har ett hum om vad det handlar om.
  3. Sätt konkreta mål. Sätt mål på VAD du ska lära dig - börja förstå när du exempelvis ska läsa. Istället för hur många sidor.
  4. Bearbeta anteckningar. Gör det så fort som möjligt efter en föreläsning eller när du läst. Det är så du gör kunskapen till din egen.
  5. Samarbeta. Vi lär ofta som bäst när vi får diskutera med andra så boka in gemensamma studieträffar.
  6. Fortsätt! Det är ansträngande att lära sig något man ännu inte kan och ibland vill vi ge upp. Gör det till en vana att fortsätta ändå.
  7. Sov tillräckligt. En trött hjärna har svårt att tänka och göra information till kunskap.
  8. Ta bort det som distraherar. För att lära behöver vi fokusera helhjärtat på det vi håller på med, ska lära oss. Lägg mobilen i ett annat rum.

Wednesdays for Writing

Kanske behöver du hjälp med att skapa struktur i din text och förtydliga den röda tråden? Kanske handlar det om att hitta en lagom akademisk stil eller passande ordval? Under Wednesdays for Writing ger vi råd och coachning i många frågor som rör akademiska språk.

Självstudiekurs i studieteknik

För dig som vill veta mer om vad du förväntas lära dig som student och bli riktigt bra på studieteknik finns en självstudiekurs.

Akademiskt skrivande

Här hittar du som student hjälp för att kunna utveckla ditt skrivande under din studietid.

Stöd i informations­sökning, källkritik och referenshantering Länk till annan webbplats.

På universitetsbiblioteket kan du alltid få hjälp till självhjälp med informationssökning, källkritik, referenshantering och referenshanteringsprogram. I första hand kan du komma på drop-in på plats eller på Zoom tisdagar och torsdagar klockan 12–13.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Studenttorget.

E-post: studenttorget@mdu.se
Telefon: 021–10 13 10