Text

Utbytesstudier på egen hand

Universitetet har avtal med ett antal partneruniversitet runt om i världen. Om din akademi inte kan erbjuda en plats du önskar kan du söka studieplats utomlands på egen hand.

När du på egen hand söker en plats vid ett universitet i ett annat land och du vill få studierna tillgodoräknade i din svenska examen kallas det på engelska ofta Study Abroad. En eller två terminer är en vanlig längd. Studierna leder inte fram till en examen vid det utländska universitetet.

Praktiska förberedelser

Även om du väljer att studera på egen hand vid ett utländskt universitet så kan du få dina studier tillgodoräknade i din svenska utbildning. För det krävs det att du får dina kurser vid det utländska lärosätet godkända av din akademi på MDU. Ta kontakt med din akademi innan du åker.

Ta reda på vart du vill åka

Om du inte redan vet vilket universitet du vill söka till, börjar du med att söka information till exempel via en sökmotor på webben för att bilda dig en uppfattning om olika universitet och komma fram till vart du skulle vilja söka. När du så önskar mer precis information och ansökningshandlingar från ett visst universitet vänder du dig direkt dit med din förfrågan, så vida du inte går genom en agent som i så fall fungerar som mellanhand.

Mer information

För mer information, kontakta din internationella koordinator

Akademin för ekonomi, samhälle och teknik, EST est-international@mdh.se

Akademin för hälsa, vård och välfärd, HVV hvv-international@mdh.se

Akademin för innovation, design och teknik, IDT idt-international@mdh.se

Akademin för utbildning, kultur och kommunikation, UKK ukk-international@mdh.se