Text

MFS - Minor Field Studies

Minor Field Studies, MFS, är ett Sida-finansierat stipendieprogram. Det ger dig som student möjlighet att på plats i ett utvecklingsland samla material till en uppsats eller examensarbete för en kandidat-, magister- eller masterexamen.

Syftet med programmet är att förbereda dig som student på att jobba i ett globalt sammanhang och ge lärosätet en möjlighet att stärka och etablera internationella kontakter. I minst åtta sammanhängande veckor (minimum 56 dagar) kan du som student undersöka frågor som har betydelse för den ekonomiska, sociala, politiska eller kunskapsmässiga utvecklingen i det land du åker till. Du utvecklar och formulerar själv studien tillsammans med din handledare på MDU.

Observera att det inte går att kombinera fältstudier i flera värdländer.

Agenda 2030 och regeringens reformagenda för bistånd

Fältstudien ska ha tydlig koppling till något av de 17 globala utvecklingsmålen som finns inom Agenda 2030, samt till någon av regeringens sju tematiska prioriteringar för svenskt utvecklingsarbete:

  1. Fattigdomsbekämpning genom jobbskapande, handel och utbildning,
  2. Förbättrad hälsa för de allra mest utsatta
  3. Främja frihet och bekämpa förtryck
  4. Utökat och effektiviserat klimatbistånd
  5. Stärka kvinnors och flickors frihet och egenmakt
  6. Stärka synergier mellan bistånds- och migrationspolitiken
  7. Stärkt humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd

Mer information om Agenda 2030 finns på följande sidor:

Information om regeringens reformagenda för biståndet finns på sida:

Belopp och budget

MFS-stipendiet är på 30 000 kronor per student och är ett bidrag som inte är meningen att täcka alla utgifter under fältperioden. Stipendiet behöver normalt kompletteras med till exempel studiemedel.

Behörighetskrav för MFS

För att du ska kunna få ett MFS-stipendium måste du uppfylla vissa krav:

  • Du ska ägna din MFS-studie till en uppsats på grund- eller avancerad nivå relevant för ditt program eller ämne. Du får inte ha påbörjat utbildning på forskarnivå.
  • Du får inte tidigare ha blivit beviljad MFS-stipendium eller annat Sida-finansierat stipendium för samma typ av studie som gäller denna ansökan.
  • Du ska vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige. Student från övriga Norden som inte är svensk medborgare ska ha varit fast boende i Sverige sedan minst ett år.
  • Du ska ha goda kunskaper i engelska. Kunskaper i värdlandets officiella språk är meriterande. En förutsättning för att kunna få MFS-stipendium är att uppsatsen/examensarbetet skrivs på engelska.
  • Fältstudien genomförs i ett giltigt värdland. Giltiga länder för MFS finns listade på följande sida: Countries and regions | Openaid Länk till annan webbplats.
  • Möjliga samarbetsländer för biståndsfinansierade program Pdf, 275 kB.
  • Observera att MFS inte kan beviljas till land eller region som svenska Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till. Länder UD avråder att åka till finns på följande sidor: UD avråder - Regeringen.se Länk till annan webbplats., UD:s reseinformation - Regeringen.se Länk till annan webbplats.

Notera att även om det inte finns någon avrådan från UD kan Mälardalens universitet hindra studenter från att åka på fältstudier till ett giltigt land eller region om det bedöms medföra stor risk för studenters personliga säkerhet och hälsa.

Kontaktperson och handledare

Du som student ansvarar för att:

  • Informera din akademiska handledare på MDU om MFS. Den svenska handledaren är huvudansvarig för arbetet och uppsatsens innehåll.
  • Hitta och kontakta en kontaktperson i fält och informera om vad som förväntas av personen. Kontaktpersonen i fält kan vara knuten till ett universitet, myndighet i landet, företag, enskild organisation eller till ett Sida- eller FN-stött projekt. Kontaktpersonen är ett stöd på plats som ska kunna hjälpa dig med praktiska arrangemang, kontakter, tipsa om boende, transporter, säkerhet, etcetera. Beskriv i din ansökan vilken roll kontaktpersonen har.
  • Tänk på att kontaktpersonen inte får någon ersättning för sin insats från vare sig Sida eller universitetet. Det är därför av vikt att du ersätter personens utgifter som ni har kommit överens om i förväg. Ta med dessa kostnader i beräkningen av din projektbudget.

Instruktioner till handledare och kontaktpersoner i fält:


Inför din ansökan om stipendium

  • Det är viktigt att ansöka i god tid då förberedelserna inför en fältstudie kan vara ganska omfattande.
  • Läs på om MFS, de globala utvecklingsmålen samt regeringens sju tematiska prioriteringar för svenskt utvecklingsarbete.
  • Fundera på hur ditt examensarbete kan knyta an till utvecklingsfrågor och vilka etiska frågor som är relevanta för din studie.
  • Stäm av att du uppfyller behörighetskraven för ett stipendium.
  • Boka tid med din internationella koordinator på akademin för att ta reda på hur MFS ser ut på ditt program/ämne och vilken termin som passar in för att genomföra en fältstudie.
  • Kom i förväg överens med din akademiska handledare om hur ert samarbete ska se ut när du är på plats i värdlandet, särskilt om tidsskillnad och/eller tillgång till internet kan påverka sättet ni kan ha kontakt.
  • I vissa länder krävs forskningstillstånd för att utföra en fältstudie. Undersök därför om du behöver ett särskilt tillstånd och var medveten om att det kan ta tid att ansöka om och få ett sådant tillstånd beviljat. I en eventuell tillståndsansökan ska du undvika ord som research/forskning, uppdrag eller arbete och i stället ange att du ska göra en studie.

Mälardalens universitet tar inte emot stipendieansökningar från studenter från andra lärosäten.

Så här söker du stipendium för MFS

Ansökningsomgången för vårterminen 2025 är öppen mellan 21 oktober och 18 november. Beslut om stipendium meddelas senast 2 december. Beslutet kan inte överklagas.

Observera att fältstudien i värdlandet måste vara genomförd till och med 30 april 2025.

För att din ansökan ska kunna handläggas måste den vara fullständig och innehålla:

  1. Ansökningsformulär (se ansökan nedan)
  2. Projektbeskrivning som ska innefatta: val av land: observera att MFS-stipendium inte beviljas för att åka till land som utrikesdepartementet (UD) avråder ifrån, se länkar ovan. Tidsplan för fältarbete om minst åtta veckors (56 dagars) sammanhängande vistelse i ett värdland. Upplägg för arbetet, metodik, boende, syfte, beskrivning av ämnet samt alternativ upplägg för både datum för resan och metodiken för fältstudien.
    Alternativa upplägget ska redovisa hur du tänker hantera förändringar om/när de uppstår både före och under resan.
  3. Plan för budget: bland annat kostnad för resa, del av levnadsomkostnader, eventuella resor inom vistelselandet, vaccinationer, eventuella kostnader för utrustning, tryck av uppsats
  4. Studieresultat
  5. Intyg från handledare på MDU som bekräftar fältstudiens lämplighet och akademiska kvalitet
  6. Intyg på engelska från kontaktpersonen i fält/värdlandet (formell inbjudan eller intyg/kontrakt såsom kopia på mejlkonversation). Om du skicka in en mejlkonversation, inkludera både din förfrågan och kontaktpersonens bekräftelse.
  7. Passkopia eller personbevis där medborgarskap framgår
  8. PUT-dokument (permanent uppehållstillstånd) om aktuellt
  9. I de fall två studenter skriver uppsats/examensarbete tillsammans ska det i projektbeskrivningen tydligt framgå vem som gör vad under fältstudien. Tänk på att alla MFS-ansökningar är individuella. Är ni två som skriver uppsats tillsammans ansöker och bedöms ni var för sig.

Urval och beslut

Varje ansökan bedöms utifrån Sidas riktlinjer för stipendieprogrammet och berör akademisk relevans, genomförbarhet, koppling till de globala utvecklingsmålen, någon av regeringens sju tematiska prioriteringar för svenskt utvecklingsarbete, budget, språknivå, säkerhetsläge i landet, med mera.

Vad händer om jag beviljas stipendium?

  • Du får ett brev med praktisk information, ett försäkringsavtal och utbetalningsblankett. Försäkringsavtalet och utbetalningsblanketten ska undertecknas och skickas till MFS-handläggaren. Först när båda blanketter har skickats in kan stipendiet betalas ut. Kontaktuppgifter till MFS-handläggaren hittar du längst ned på sidan.
  • MDU tecknar en försäkring åt dig hos Kammarkollegiet, Student UT-försäkring. En eventuell kompletterande försäkring kan behövas. Läs försäkringsvillkoren för Student UT Utresande utbytesstudenter (Student UT) - Kammarkollegiet Länk till annan webbplats. för att avgöra om försäkringen är tillräcklig eller inte.
  • Håll dig uppdaterad om Utrikesdepartementets (UD:s) reserekommendationer på UD avråder - Regeringen.se Länk till annan webbplats.

Slutlig rapport och uppsats

Efter att du kommit hem behöver du göra följande:

  • Fylla i obligatorisk deltagarrapport/enkät, som skickas till din e-post när du kommit hem.
  • Delta i avstämningsmöte med MFS-handläggaren.
  • Skriva en uppsats på engelska om ditt arbete, på motsvarande C- eller D-nivå och skicka en kopia av den till MFS-handläggaren för kännedom.
  • Skicka in resehandlingar samt en kort reseberättelse/dagbok om dina erfarenheter till MFS-handläggaren.

Sida Alumni

Är ett projekt för att få flera studenter att sprida sina olika erfarenheter från egna utlandsvistelser och öka allmänhetens kunskap om globala utvecklingsfrågor.

Läs mer om Sida Alumni här: Sida alumni Länk till annan webbplats.

Mer information