Text

Jobb, stipendier och ekonomi

Under studietiden finns det flera sätt för dig att engagera dig och arbeta för universitetet. Det finns särskilda stipendier för studenter på MDU att söka och kan ha rätt till bostadsbidrag.

Jobba under studietiden

Det finns fler sätt att arbeta extra för MDU. Du kan jobba som studentambassadör och vara MDU:s ansikte utåt vid olika mässor och events.

Du kan också fungera som stöd till andra studenter med studieplanering eller genom att skriva anteckningar.

Olika uppdrag hos oss

Du som studentambassadör blir bland annat en slags marknadsförare av universitetet och vårt utbildningsutbud. Främst för blivande studenter men även i andra sammanhang.

Uppdragen kan se olika ut. Du kan arbeta med flera av dem eller specialisera dig på något särskilt. Uppge i din ansökan vad du är intresserad av.

De vanligaste uppdragen som studentambassadör:

  • Stå på olika mässor, besök på gymnasieskolor och andra events och berätta om MDU och de utbildningar som bedrivs, hur det är att studera här samt dina personliga erfarenheter kring ditt studieval.
  • Arbeta som online-ambassadör och svara på frågor i chatt.
  • Delta vid digitala aktiviteter.
  • Arbeta praktiskt med själva genomförandet av våra mässor och events.
  • Agera värd vid externa besök som till exempel forskningskonferenser eller samverkanspartner.
Vad krävs för att bli studentambassadör?

De olika uppdragen kräver olika personliga egenskaper. För att söka behöver du läsa en pågående utbildning vid MDU (program) och vara svensktalande (flytande i tal och skrift). Som person ska du vara ansvarstagande och handlingskraftig.

Vilka tillfällen du kan arbeta bestämmer du själv utifrån ditt studieschema, men du förväntas kunna arbeta minst ett tillfälle i månaden, med undantag för sommaruppehåll.

Ort: Eskilstuna och Västerås (du förväntas kunna arbeta på bägge orter)
Körkort: önskvärt, men inget krav
Lön: timlön 120 kronor + semesterersättning.

Anmäl intresse för att jobba som studentambassadör

Som studiefadder på MDU får du chansen att stödja gymnasieelever i deras studier, samtidigt som du stärker ditt CV och får ersättning.

Du hjälper till genom att svara på deras frågor, förklara koncept och inspirera dem i deras lärande. Dessutom får du representera MDU och dela din egen erfarenhet som student.

Studiehjälpen äger rum varannan vecka på MDU i Eskilstuna och tar endast ett par timmar i månaden.

Vad krävs för att bli studiefadder?

Du som student bör behärska det svenska språket och uppfylla minst ett av nedanstående krav:

  • Ämneskrav för matematik: läst minst Matematik 4 på gymnasiet samt studerat matematik på universitetet.
  • Ämneskrav för fysik: läst minst Fysik 2 på gymnasiet samt studerat fysik på universitetet.
  • Ämneskrav för teknik: läst minst Teknik 1 på gymnasiet samt studerat teknik på universitet.

Lärarstudenter som studerar till ämneslärare med inriktning mot matematik, fysik eller teknik är välkomna att söka även om de inte uppfyller ovanstående krav.”

Anmäl intresse för att jobba som studiefadder

Som student kan du jobba extra som mentor åt en annan student på universitetet. Det innebär att du hjälper till med studieplanering och struktur. Att arbeta som mentor är utvecklande och en merit i det framtida arbetslivet.

Arbetsbeskrivning

Att vara mentor innebär att du hjälper en annan student på universitetet med studieplanering och struktur. Du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter kring studieteknik och motivation, det handlar alltså inte om att vara extralärare eller korrekturläsare.

Studenten du träffar kan exempelvis behöva stöd i att sortera och prioritera bland uppgifter och skapa scheman. Som mentor träffar du studenten en gång i veckan under cirka 1 timme.

För att ge dig bästa förutsättningar för arbetet får du en mentorsutbildning och kontinuerligt stöd av universitetets samordnare av riktat pedagogiskt stöd.

Du väljer själv om du vill vara mentor till en eller flera studenter. Alla träffar sker dock individuellt.

Det kan finnas möjlighet till att fortsätta extrajobbet även efter att du är färdig med dina studier, så sök tjänsten även om du är i slutfasen av dina studier.

Kvalifikationer
  • Du som söker ska vara student på MDU och ha kommit en bit i din utbildning.
  • Du är strukturerad, lyhörd och har lätt för att kommunicera.
  • Du har någon erfarenhet av möten med personer med funktionsnedsättning som till exempel ADHD, autisms­pektrumtillstånd, dyslexi eller psykisk ohälsa, antingen i ditt privatliv, utbildning eller genom arbetslivserfarenhet.
  • Meriterande är erfarenhet av arbete med personer med synnedsättning.
  • Avgörande vikt läggs vid personlig lämplighet.
Din insats är viktig

Studenten du möter har själv sökt mentorsstödet och anser själv att den här typen av stöd är relevant och meningsfullt. Därför är din insats som mentor så viktig!

Anmäl intresse för att jobba som mentor

Vill du dela med dig av dina anteckningar från föreläsningar? Att hjälpa andra som studerar kan vara ett meningsfullt och lärorikt extrajobb. För mer information om anteckningsstöd, kontakta någon av samordnarna av pedagogiskt stöd.

Anmälan för uppdrag som antecknings­stöd

Annonsportalen

I MDU:s annonsportal lägger arbetsgivare upp sina lediga jobb, stipendier, praktikplatser, projektuppdrag eller förslag på uppsatsämnen och exjobb för dig som studerar på MDU.

Lediga jobb i annonsportalen Länk till annan webbplats.

Stipendier

Det finns många olika söktjänster och databaser som sammanställer vilka stipendier som finns att söka. Här hittar du de som särskilt vänder sig till dig som är MDU-student.

Stipendier delas ut efter olika kriterier som kan vara utifrån vilka ämnen och på vilken nivå du läser, om du ska läsa utomlands eller har anknytning till en viss ort.

Stipendier riktade till dig som MDU-student

Stiftelsen lämnar stipendier till ungdomar under 30 år för postgymnasiala studier. Den sökande måste ha haft en stor del av sin studietid i Eskilstuna kommun, inte fyllt 30 år och avklarat minst 60 högskolepoäng.

Ansökan kan göras när som helst under året.

Läs mer om stipendiet Fredrik Lindströms minne på stiftelsens Länk till annan webbplats.

Stipendiet kan sökas av alla MDU-studenter, oavsett utbildningsprogram. Den totala stipendiesumman är 20 000 kronor/år.

Du kan söka med en projektidé, en uppsats eller ett examensarbete.

Läs mer om kriterier, ansökningsperioder och hur du ansöker på Sparbanken Rekarnes webbplats Länk till annan webbplats.

Stiftelsen har till ändamål att dela ut stipendium eller stipendier som avser att stödja kvinnliga studerandes vidareutbildning i naturvetenskapliga ämnen vid MDU.

Läs mer om kriterier, ansökningsperioder och hur du

The Gustav Dahl scholarship is awarded to students and doctoral candidates to support international collaboration at Mälardalen University within the field of environmental engineering.

Läs mer om kriterer, ansökningsperioder och hur du ansöker (sida på engelska) Länk till annan webbplats.

Stiftelsen arbetar aktivt för att skapa ett ökat intresse för ämnesområdet ekonomi. Varje år delar de ut stipendium för bästa ekonomiuppsats vid Mälardalens universitet. Anmälan ska ske senast den 15 april 2025.

Läs mer om kriterer, ansökningsperioder och hur du ansöker Länk till annan webbplats.

Studentekonomi

Spartips på studera.se

Universitets- och högskolerådet har samlat bra information om studentekonomi på deras webbplats.

Studiestöd, stipendier och användbara spartips på Länk till annan webbplats.

Mecenatkort

Som student kommer du automatiskt att bli erbjuden ett Mecenatkort. Mecenatkortet ger dig som student tillgång till rabatter på tusentals produkter och tjänster från både världsledande varumärken och butiken på hörnet.

Du hittar ditt mecenatkort genom att ladda ner Mecenats app och logga in. Om du istället vill ha ditt mecenatkort hemskickat så ansöker du själv om det hos Mecenat.

Bostadsbidrag

På Försäkringskassans studentsidor finns samlad information för dig som student. Till exempel hur du ansöker om bostadsbidrag.

Hur du ansöker om bostadsbidrag på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats.