Text

Välkommen till Studenthälsan

Studenthälsans uppdrag är att stödja dig som student under din tid här på MDU. Vi är tre kuratorer och en friskvårdspedagog som finns tillgängliga för dig. Vi arbetar förebyggande och hälsofrämjande, dels via individuella samtal samt dels via olika kurser och föreläsningar. Allt vi erbjuder är kostnadsfritt, vi har tystnadsplikt och för inga journaler.

Längre ned på sidan har du möjlighet att boka digitalt besök, samtalstid och besök på campus. Du hittar även kurser och föreläsningar. Du kan även höra av dig till oss via e-post och telefon 021-10 73 80.

Tips för dig som studerar hemma

  1. Gå upp i samma tid som om du skulle till arbetet eller skolan. Gör dina morgonrutiner: frukost, ta en dusch, klä på dig med mera.

  2. Gör ett ”arbetsschema”. Börja och sluta din dag samma tid varje dag, gärna veckovis. I arbetsschemat bör även lunch, raster och promenader samt andra vardagsgöromål finnas. Minimera även distraktioner, så som aviseringar.

  3. Börja gärna dagen med någon energihöjande aktivitet, till exempel en kort promenad, SVT:s morgongympa eller kanske stretchövningar.

  4. Logga in på de program som du behöver och ta fram det material som krävs, helst 5–10 minuter innan du ska börja.

  1. Använd exempelvis böcker/kartonger eller dylikt för att få skärmen i ögonhöjd, när du sitter rak i ryggen med båda fötterna i golvet.
    Använda gärna en liten kudde i svanken för att avlasta svanken.

  2. Om du har möjlighet, använd externa mus och tangentbord och lär dig använda kortkommandon för att minska användandet av datamusen eller pekplattan samt försök att ha stöd för underarmarna.

  3. Skapa en stående arbetsplats med hjälp av strykbrädan och lite böcker eller kartonger, som variation.

  4. Ta regelbundna pauser för att du ska motverka den statiska arbetsställningen.

  5. Om du kan, välj en speciell plats i ditt hem som arbetsplats, detta för att tydliggöra skillnaden mellan ledighet och arbete.

Om du blir sjuk

På Studenthälsan bedrivs inte sjukvård. Om du blir sjuk kan du kontakta 1177 vårdguiden Länk till annan webbplats. eller din vårdcentral. Tänk på att det är viktigt att du anmäler sjukdom till Försäkringskassan eftersom det kan påverka ditt studiemedel.


Olycksfallsförsäkring när du studerar hemma

Som student är du försäkrad mot olycksfall under tiden du befinner dig på campus samt under resor mellan din bostad och campus. Försäkringen täcker även tiden som du studerar hemma.

Som student bör du även ha en hemförsäkring. De flesta försäkringsbolag har studenterbjudanden. Kontakta olika försäkringsbolag för mer information.

Mer information om studentförsäkringar

Till kammarkollegiet


Delta i Studenthälsans kurser och workshops


Välkommen att delta i Studenthälsans kurser och grupper. Du kan även titta på våra inspelade föreläsningar.

Mindfulness med Studenthälsan

Studenthälsan kör nu mindfulness för dig som studerar på MDU. Tillfällena sker digitalt via Zoom och hålls varje tisdagsmorgon vid 08:30, cirka 25 min. Anmäl dig senast dagen innan varje träff.

Kom och prova på, du behöver bara logga in, lyssna och följa med i övningarna och se vad du upptäcker. Ingen prestation.

Varje tillfälle innehåller kort information om mindfulness och blandas med övningar och tips på hur du kan träna medveten närvaro i vardagen

Stenar på en strand

Våga tala

Brukar du bli orolig, känna ångest och nervositet när du ska hålla muntliga redovisningar och presentationer inför grupp? Det är normalt – de allra flesta känner rädsla för att tala inför grupp. Den här kursen är till för dig som vill göra något åt det.

Kursen hålls vid sex tillfällen. Varje kurstillfälle är 150 minuter.

Stenar på en strand

Att hantera stress

Känner du dig stressad över tentor, inlämningar, krav och måsten? Det finns mycket du kan göra för att minska stress. I den här kursen får du verktyg och hjälp. Kursen ges digitalt på engelska. Välkommen till Studenthälsans kurs Att hantera stress och främja hälsa.


Stenar på en strand

Sluta skjuta upp

Kursen är för dig som tar tag i studieuppgifterna i sista minuten, har svårt att organisera studierna eller prioriterar andra saker framför studierna. Ta chansen att lyfta blicken och förändra ditt sätt att hantera studierna.

Kursen har ett fortlöpande intag, vilket innebär att du kan hamna i kö och börja när det blir en plats ledig. I Västerås ges kursen på engelska.


Stenar på en strand

Inspelade föreläsningar

Boka en föreläsning

Vill du att studenthälsan kommer och pratar i din klass? Kontakta studenthälsan på studenthalsan@mdu.se eller: 021–10 73 80.


Testa dina levnadsvanor

Här kan du göra anonyma livsstilstester på nätet. Direkt efter att du avslutat testet får du en summering av svaren och tips på vad du kan tänka på.


Vill du ändra dina levnadsvanor?

Forskare vid Linköpings universitet har tagit fram ett nytt stöd för dig som vill ändra dina alkohol-, aktivitets-, mat- och rökvanor. Stödet är gratis, automatiserat och ges direkt i din mobil. SMS:a buddy72 till 0732- 62 03 55 för mer information.