Text

IT för dig som student

Under dina tid på MDU kommer du använda flera olika studieverktyg och digitala tjänster. Det finns även programvaror du kan installera på din egen dator för att göra studierna lättare.

Datorsalar

Som student har du tillgång till flera olika datorsalar, beroende på vilken akademi du tillhör. Du kan använda salarna måndag-söndag klockan 7–22. För att komma in behöver du ditt MDU-kort och kod. Tänk på att vissa datorsalar kan vara bokade för undervisning.

Om du upptäcker fel i datorsalen

Om du upptäcker ett fel i datorsalen, kontakta Helpdesk:

Telefonnummer: 016-15 51 50
e-post: helpdesk@mdu.se

Digitala tjänster

Studentkontot ger dig tillgång till universitetets studentdatorer, Ladok, studentportal, lärplattform Canvas och din studentmejl. För att komma åt din studentmejl och andra tjänster kopplade till Microsoft 365 från en egen dator eller mobil enhet måste du också ha appen Microsoft Authenticator.

På sidan kontohantering, kan du:

 • skapa ditt studentkonto
 • byta lösenord
 • se vilket användar-id du har
 • redigera dina personliga uppgifter.

Tänk på att byta ditt lösenord med jämna mellanrum, minst en gång per år. Du får mejl om när ditt lösenord håller på att gå ut i tid.

Hur länge gäller studentkontot?

Studentkontot är giltigt i fyra terminer efter att du senast registrerade dig på en kurs. Därefter avslutas ditt konto automatiskt. Om du skapar ett studentkonto utan att registrera dig på en kurs i Ladok avslutas kontot efter 182 dagar.

Om du har dokument/filer/e-post som du vill spara ska du kopiera det till egen lagringsmedia innan ditt konto avslutas. När kontot har upphört går det inte att återställa några dokument/filer/e-post.

På MDU används det trådlösa nätverket Eduroam. Eduroam är ett internationellt samarbete mellan de flesta högskolor och universitet i samtliga världsdelar.

Efter att du har konfigurerat din enhet (dator eller telefon) så kommer den att ansluta automatiskt mot det trådlösa eduroam-nätet både på MDU och på andra lärosäten så länge ditt studentkonto är aktivt.

Eduroam på MDU finns endast på frekvensbandet 5Ghz och den enhet som du vill ansluta med måste stödja det. Du loggar in på nätverket med ditt studentkonto: användarnamnet följt av ändelsen @mdu.se samt ditt lösenord.

Logga in med ditt studentkonto

 • Ditt användarnamn följt av ändelsen @mdu.se
 • Lösenordet till ditt konto

Du kan även prova att ladda ned ett installationsprogram och följa guiden för att lägga till eduroam på din enhet.

MDU-Guest

MDU-Guest är ett trådlöst nätverk på MDU som är till för personer som inte har ett konto för att ansluta till eduroam. MDU-Guest finns endast på frekvensbandet 2.4 Ghz och har lägre hastighet jämfört med Eduroam. För att få tillgång till MDU-Guest kontakta Studenttorget för att få ett lösenord.

Om du får problem vid anslutning till Eduroam

Kontrollera att du angett ändelsen @mdu.se, inte @student.mdu.se, efter ditt användarnamn när du loggar in!

Hittar du inte eduroam i listan på tillgängliga nätverk eller saknar giltigt certifikat kan du behöva installera det på din enhet. Om du tidigare har fyllt i fel uppgifter kan det vara så att din enhet inte märker att du fyller i korrekta uppgifter och fortsätter använda de felaktiga.

För att kunna använda universitetets skrivartjänst, Eduprint, behöver du ha ett studentkonto och ett konto för utskrift.

 • Logga in i utskriftsportalen med ditt studentkonto.
 • Klicka i menyraden till vänster på Add Credit för att fylla på pengar för utskrifter i eduPrint.
 • För detaljerade instruktioner klicka i menyraden till vänster på eduPrint guides i utskriftsportalen

Du kan också skicka dina utskrifter från din studentmejl genom att bifoga dokument i ett mejl till print@mdu.onricoh.se

Du skriver ut genom att välja skrivaren eduPrint. Du kan då hämta din utskrift på valfri skrivare genom att logga in på skrivaren med ditt MDU-konto och därefter släppa utskriften.

Skriv ut från din egen enhet

Mobility print är universitetets tjänst för att skriva ut från din egen bärbara dator, surfplatta eller smartphone när du befinner dig på universitetet.

 • Koppla upp dig till det trådlösa nätverket Eduroam.
 • Logga in i utskriftsportalen och följ instruktionerna under rubriken "Mobility print" i menyn till vänster.
 • Skriv ut direkt från din dator med drivrutinen mobility print, alternativt skriv ut direkt i webbgränssnittet.

Skanna till e-post, hemkatalog eller molntjänst

Välj att skanna dokument direkt till din hemkatalog, e-post eller molntjänst (OneDrive for business).

Vad kostar en utskrift?

Så här mycket kostar det att skriva ut.

Svart/vitt
 • Dubbelsidig A4: 0,40 kronor/sida (0,80 kronor pappret)
 • Enkelsidig A4: 0,50 kronor/sida (0,50 kronor pappret)
 • Dubbelsidig A3: 0,80 kronor/sida (1,60 kronor pappret)
 • Enkelsidig A3: 1,0 kronor/sida (1,0 kronor pappret)
Färg
 • Dubbelsidig A4: 0,8 kronor/sida (1,6 kronor pappret)
 • Enkelsidig A4: 1,0 kronor/sida (1,0 kronor pappret)
 • Dubbelsidig A3: 1,60 kronor/sida (3,20 kronor pappret)
 • Enkelsidig A3: 2,0 kronor/sida (2,0 kronor pappret)

Studieverktyg

Direktlänkar till våra vanligaste studieverktyg för dig som student:

I Ladok för studenter hittar du din studieöversikt. Här ser du ditt kursdeltagande, dina examinationsmoment och ditt studieresultat. Det är här du anmäler dig till tentamen.

Din studentmejl finns i Office 365 som är en webbaserad paketlösning som ger dig möjlighet att arbeta med e-post och dokument via webben, samt spara filer i OneDrive for Business. Du har också möjlighet att installera Microsoft Office på upp till fem privata datorer så länge du är student på MDU.

Du loggar in med din studentmejl och ditt lösenord (samma lösenord som till ditt studentkonto). Använd alltid denna länk när du vill logga in i din studentmejl:

Ladda ner Outlook

Om du vill ha din e-post som en app kan du ladda ner appen Outlook, som finns för både Iphone och Android.

Vidarebefodra din studentmejl till en privat mejladress

Logga in i studentmejlen. Överst på sidan väljer du kugghjulet Inställningar --> E-post. Välj Vidarebefordran. Om du inte ser det här alternativet är det inte tillgänglig för ditt konto. Du kan vidarebefordra e-post till ett annat konto.

Installera Microsoft Office på privat dator

Spara dina filer på OneDrive

Du kan spara dina dokument i OneDrive for Business i Office365. Du kommer in på OneDrive via Office 365-menyn när du är inloggad på din studentmejl.

Du loggar in med studentmejl och lösenord.

Max filstorlek per fil är 2Gb och du kan lagra upp till 1Tb.

Spara dina dokument på din hemkatalog

När du loggar in på en MDU-dator ansluts din hemkatalog H:\ automatiskt. Här kan du också spara dina dokument och du kan lagra upp till 2 Gb. Du hittar din hemkatalog i utforskaren.

Canvas används som ett pedagogiskt verktyg för att genomföra kurser. Här lämnar du in studie­uppgifter och håller kontakt med lärare och andra studenter.

Efter att du har registrerat dig på din kurs får du automatiskt tillgång till den i Canvas.

Canvas i din smartphone

Du kan använda appen Canvas Student för Android eller IOS.

Zoom är MDU:s videomötesverktyg som kan användas både för föreläsningar och för olika gruppaktiviteter. För att få ut det mesta av programmet bör du ladda ner klienten till din dator eller mobila enhet.

Vill du ha Zoom i mobil eller surfplatta finns appen i enhetens butik.

Det är viktigt att du väljer "Sign in with SSO" och inte den vanliga inloggningsrutan du ser först. Vid inloggningen kan den fråga efter vilken domain du vill logga in på. Här skriver du "mdu-se". När du klickat på Continue så kommer du till en webbsida, på den sidan loggar du in med ditt användarnamn och lösenord för MDU.

Zoomklienten ska nu starta upp med dig som inloggad, och härifrån kan du skapa dina egna möten eller gå med i andras. Klienten brukar komma ihåg din inloggning ett tag, så du ska inte behöva göra inloggningen varje gång.

Vi rekommenderar att du startar Zoomklienten innan du klickar på en länk som du har fått till ett möte, det är för att försäkra dig om att du kommer in i mötet som inloggad, och slipper fastna i väntrum eller få andra problem. Väljer du att gå in i ett möte utan att logga in kommer du att hamna i ett väntrum.

Alla studentdatorer på campus har Adobe Acrobat DC installerat. I några av våra datorsalar finns även Adobe All Apps installerat.

Hur du använder Adobeprogrammen

När du startar ett Adobeprogram måste du logga in för att använda programmet. På raden e-postadress, fyll i mdu.se och klickar på knappen fortsätt. Du omdirigeras till MDU:s inloggningssida, där loggar du in med ditt MDU-konto (ex abc21001)

Mobilappar

MDU har en officiell mobilapp som heter Kronox, där du kan se ditt schema och boka grupprum.

Mobilappen är speglad till schemat på webben vilket innebär att den alltid är uppdaterad. Det du kan göra är att söka fram dina kursscheman, och loggar du in kan du spara ditt schema. Du kan även använda resursbokning för att till exempel boka grupprum. Har du bråttom och bara snabbt behöver hitta ditt schema behöver du inte logga in, du hittar schemat ändå.

Mobilappen finns på Itunes Appstore och Google Play

Har du problem att ladda ned mobilappen Kronox?

Vissa androida mobiletelefoner som har en nyare androidversion kan inte ladda ner mobilappen Kronox. Om mobilappen Kronox inte kan laddas ned hänvisar vi dig att söka ditt schema samt boka grupprum via MDU:s hemsida. Under höstterminen kommer mobilappen Kronox att ersättas. därav uppdateras inte den befintliga versionen av mobilappen Kronox.

Har du problem att boka grupprum i mobilappen Kronox?

Efter namnbytet från MDH till MDU, har studenter som laddat ner mobilappen Kronox före augusti 2022, fått problem att boka grupprum i appen. Mobilen kommer ihåg den gamla adressen när man installerar om appen, därför behöver du göra följande i mobilappen Kronox:

 1. Klicka på: inställningar
 2. Klicka på: byt lärosäte
 3. Klicka på: ett annat lärosäte (du kommer inte att kunna logga in där)
 4. Klicka sedan på: inställningar
 5. Välj: Mälardalens universitet
 6. Logga sedan in i mobilappen

Multifaktorautentisering, även kallat tvåstegsverifiering, innebär att du som en extra säkerhet använder två olika verifieringssteg när du loggar in på ditt studentkonto. Därför behöver du ladda ner appen Microsoft Authenticator och alltid ha din mobiltelefon med dig när du ska plugga.

Programvaror

Här hittar du information om programvaror som är installerade i våra allmänna datorsalar. Våra biblioteksdatorer har endast standardutbudet installerat.

Som student har du möjlighet att installera vissa programvaror på din egen dator. Då behöver du logga in med din studentmejl.

Digital trygghet

Multifaktorautentisering (MFA)

På MDU använder vi multifaktor­autentisering (MFA). MFA, även känd som tvåstegsverifiering, innebär att du som en extra säkerhetsåtgärd använder dig av två olika verifieringssteg för att få tillgång till vissa tjänster, såsom e-post, Microsoft SharePoint och Microsoft Teams. Du behöver MFA när du vill komma åt ditt studentkonto från en privat dator eller en mobil enhet.

Tillitsnivå AL2

För att du som student ska kunna logga in i Ladok måste ditt studentkonto ha en högre tillitsnivå, så kallad AL2. Enkelt förklarat är tillitsnivå en indikation på hur säkra vi är på vem som innehar kontot. Om din tillitsnivå har sänkts av någon anledning behöver du bara logga in med ditt BankID eller med ditt konto på antagning.se.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Studenttorget.

E-post: studenttorget@mdu.se
Telefon: 021–10 13 10