Checklista för nya studenter
Som ny student finns det en del saker du måste göra innan du kan börja njuta av studentlivet. Här hittar du en checklista så att du får en enkel och bra start.
Checklista: när du blivit antagen
1. Tacka ja till din plats
När du fått ditt antagningsbesked måste du tacka ja till din antagning innan du kan registrera dig. Du som är antagen utan svarskrav kan hoppa över denna punkt och gå vidare till punkt 2.
Om du ångrar ditt studieval ska du lämna återbud. På så sätt lämnar du platsen till någon annan sökande.
2. Skapa studentkonto
Du som är antagen och har tackat ja till en kurs eller ett program på antagning.se behöver ett studentkonto för att kunna logga in på datorer, e-post samt övriga IT-tjänster.
Det kan ta upp till 30 minuter innan ditt konto är skapat.
För att komma åt din studentmejl och andra tjänster kopplade till Microsoft 365 från en egen dator eller mobil enhet behöver du aktivera multifaktorautentisering (MFA). Läs mer i steg 8 i checklistan.
3. Registrera dig i Ladok
Du som är antagen till en kurs eller ett program måste registrera dig, annars förlorar du din plats. Registrering för höstterminen 2024 är öppen fram till söndag samma vecka som kursstarten.
För kurser som börjar senare på terminen öppnar registreringen en vecka innan kursstart och stänger söndag samma vecka som kursstarten.
Är du antagen till ett program ska du registrera dig på kursen/kurserna i programmet, då blir du automatiskt registrerad på programmet och platsen är din.
Är du antagen efter registreringsperiodens slut kan du mejla studenttorget@mdu.se för att få hjälp med registreringen.
Kom ihåg att kontrollera att dina kontaktuppgifter i Ladok är uppdaterade när du gör registreringen.
4. Beställ MDU-kort
MDU-kortet är ett personligt kort som du använder för att komma in på campus, i universitetets lokaler och för att skriva ut. Det är dessutom färdbevis för gratisbussarna mellan campus Eskilstuna och Västerås. Om du behöver ett MDU-kort kan du beställa det efter att du har registrerat dig. Observera att det kan dröja upp till två timmar efter registrering i Ladok innan du kan beställa ditt kort.
5. Introduktion
Varmt välkommen till introduktionen för dig som ny student! Introduktionen består av tre delar:
- Introduktionsfilmer med nyttig information om dina studier.
- The Welcoming – en grymt bra start på terminen för alla på MDU, både nuvarande och nya studenter.
- Linjeföreningarnas rookieperiod.
6. Program- och kursstart
Tid och plats för start hittar du när du söker på din kurs eller ditt program. Du som är programstudent har både program- och kursstart.
Tips! På studentwebben finns information om hur du hittar den litteratur du behöver, bra att vara förberedd inför start!
Obligatoriskt upprop
På vissa program måste du närvara vid ett obligatoriskt upprop:
- Barnmorskeprogrammet
- Fysioterapeutprogrammet
- Förskollärarprogrammet
- Grundlärarprogrammet 4–6
- Grundlärarprogrammet f–3
- Grundlärarprogrammet f–3, arbetsintegrerat
- Kompletterande pedagogisk utbildning
- Sjuksköterskeprogrammet (obligatoriskt upprop gäller även VFU-kurser inom programmet)
- Socionomprogrammet
- Specialistsjuksköterskeutbildningarna
- Ämneslärarprogrammet
Om du får förhinder och inte kan närvara på uppropet måste du meddela det för att inte förlora din plats. Det gör du vid antagningen vid MDU.
Telefon: 016–15 32 50
Telefontid: måndag och onsdag klockan 10–12
E-post: antagningen@mdu.se
7. Välkomstbrev för program
Här har vi samlat välkomstbrev för de program som startar höstterminen 2024. Välkomstbreven innehåller information från programansvariga.
8. Aktivera multifaktorautentisering (MFA)
För att komma åt din studentmejl och andra tjänster kopplade till Microsoft 365 från en egen dator eller mobil enhet behöver du ladda ned och använda appen Microsoft Authenticator. Det är för att MDU använder multifaktorautentisering (MFA).
Plugga med funktionsnedsättning
För dig som har en varaktig funktionsnedsättning/funktionsvariation finns olika former av stöd och anpassningar att få under din studietid.
Vissa former av pedagogiskt stöd kräver planeringstid. Därför är det viktigt att göra ansökan om stöd i god tid, helst redan så snart du blivit antagen till din utbildning.