Text

Så skriver du en riktigt bra jobbansökan

Ditt CV ligger klart sedan länge och du har anpassat det efter den tjänsten du söker. Nu ska du skriva ditt personliga brev, det som är själva ansökan. Här hjälper vi dig reda ut vad du ska med och vilka fallgropar du bör undvika.


Precis som med ditt CV är det bra om du anpassar din ansökan efter den tjänsten du söker. Varje ansökan bör vara unik. För att få din ansökan att på bästa sätt spegla branschen eller företaget du söker jobb hos är det en bra idé att kolla upp deras hemsida för att se vilken jargong de använder.

Stå ut från mängden!

När arbetsgivaren vid ett första tillfälle kollar på din ansökan har du ofta bara några ögonblick på dig att göra ett gott första intryck. Se till att ditt första stycke fångar arbetsgivarens intresse och gör denne mer nyfiken på dig.

Undvik standardfraser och gör det istället personligt eller referera till saker du vet om företaget och hur det passar in på dig.

Din ansökan och ditt CV ska komplettera varandra

Undvik att upprepa allt för mycket av det som redan står i ditt CV – arbetsgivaren vill ha ny information eller förklaringar och tillägg till ditt CV. Har du till exempel en lucka i ditt CV är det bra om du bemöter det i din ansökan, samma gäller om du söker nytt jobb efter bara några månader. Ge hellre informationen istället för att lämna arbetsgivaren åt att spekulera. Lämna inte arbetsgivaren med spekulationer utan var så tydlig som möjligt.

Håll det kort

Skriv inte långa uppsatser utan håll det så kort och koncist som möjligt, utan att det skalar bort för mycket av din personlighet eller dina kunskaper och erfarenheter. Din ansökan är din chans att visa upp dig, dina kunskaper och vad du kan bidra med till företaget.

Var inte rädd för att skryta lite, men håll det på en passande nivå. Glöm inte att berätta varför du söker tjänsten.

Istället för att använda dig av klyschor som att du är strukturerad, humoristisk eller stresstålig så kan du med fördel visa detta i din ansökan. Till exempel, är du strukturerad kan du visa detta genom att ha en strukturerad ansökan och CV, humor kan du visa genom din användning av språket, istället för att säga att du är stresstålig kan du ge exempel på hur du hanterat stressiga situationer.

Korrekturläs!

Du har redan lagt ner en massa tid på din ansökan. Se till att den är så bra som möjligt. Du vill inte falla på mållinjen på grund av några stavfel.

Lycka till!