Text

Frågor och svar om examen

Känns det knepigt? Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om examen.


Handläggnings­tiden är normalt 8 veckor, men på grund av många ansökningar kan vi i dagsläget inte uppskatta hand­läggnings­tiden.

Ärendet kan inte påbörjas förrän ansökan är komplett. Alla examensansökningar behandlas i datumordning i den ordning de kommit in.

 

De poäng som ingår i din examen är inte förbrukade, utan kan användas igen i en ny examen. Förutsättningen för att få en ny examen är att ett nytt examenskrav uppfylls. Kurser från en examen som gjort dig behörig till avancerad nivå kan inte tas med i en examen på avancerad nivå.

 

Fullgjorda kurser på högskolenivå som inte överlappar med andra kurser kan ingå i examen. Kurser från utlandsstudier måste tillgodoräknas, kontakta studenttorget@mdu.se för mer information.


När två eller flera kurser har samma eller delvis samma innehåll överlappar de med varandra. De delvis överlappande poängen får inte räknas med i din examen utan kommer att dras från totalsumman.

 

Från och med februari 2024 utfärdar vi digitala examensbevis, ej i pappersform. Det digitala examensbeviset består av en PDF-fil med en e-stämpel. När examen utfärdats skickas en avisering till den e-postadress som angivits i Ladok. Det är därför mycket viktigt att du har den e-postadress som du använder registrerad i Ladok. Du kan själv hämta hem examensbeviset och skriva ut det om så önskas. Detta kan göras upprepade gånger vid behov.

 

Från och med februari 2024 utfärdar vi digitala examensbevis. Har du en sådan examen utfärdad så kan du själv via Ladok för studenter ladda ner examensbeviset på nytt och skriva ut det om så önskas. Detta kan göras upprepade gånger vid behov.

Kopia på examensbevis tidigare än 2024-02

Har du ett tidigare utfärdat examensbevis i pappersform: examensbeviset är en originalhandling och kan bara utfärdas en gång. Om ditt examensbevis skulle komma bort eller bli förstört kan du få en kopia från universitetets arkiv. Kontakta studenttorget@mdu.se för mer information.


Nej, examensbeviset kostar inget.

 

Examensbevisen är från och med 2003 tvåspråkiga (svenska och engelska). Om du har ett äldre bevis, endast på svenska, kan du vända dig till en auktoriserad översättare.


Kontakta Examen

E-post: examen@mdu.se
Telefon: 016-15 32 20, tisdag och torsdag klockan 10–11