Text

”Vi känner starkt för den här idén och ser att det finns ett behov”

Alexandra och Leonardo Ortiz

Alexandra och Leonardo Ortiz

Syskonen Alexandra och Leonardo Ortiz har låtit sin idé mogna och fått bitarna att falla på plats. Nu är tajmingen rätt och de vill lansera sin produkt redan i början av nästa år.

- Vi vill ha en betaversion ute i sommar som ska testas av användarna. På så sätt kan vi förbättra den under hösten. I början av nästa år ska det finnas en färdig produkt som lanseras med alla funktioner, sedan får man bygga vidare på det, säger Leonardo.

Det handlar om deras app Allmeer som ska ge användarna mer trygghet i vardagen eller till exempel ute på resor. Leonardo, som har studerat krishantering och jobbat inom säkerhetsbranschen i många år, menar att det finns ett hål på marknaden.

- Ofta när man pratar om ämnet säkerhet gör man det i maskulina och hårda termer. Vi har valt en annan ingång och fokuserar på mjuka värden och håller en mer familjär ton, säger Leonardo.

- Detta är något vi själva tror väldigt starkt på och som jag själv känner att det finns ett behov utav. Särskilt som kvinna. Jag tror att jag kommer ha mycket nytta av det och känna mig tryggare i vardagen, säger Alexandra.

Appen har ännu inte lanserats varför närmare detaljer kring hur den ska fungera hålls hemliga.

- Vår vision är att erbjuda användarna ett verktyg i form av teknik och kunskap som möjliggör mer kontroll i det dagliga livet. Vi erbjuder användarna ett sätt att förbereda sig inför risker och krisers oönskade konsekvenser genom konkret planering, säger Leonardo.

Det var Leonardo som för några år sedan kom på idén och sedan dess har han följt utvecklingen på teknikfronten och jobbat på att bygga ett bra team. Att ha rätt person på rätt ställe är viktigt för både Leonardo och Alexandra.

- Vi har bollat den här idén med familj och vänner, och vi har haft koll på vårt närmaste nätverk för att få en överblick på hur vi på bästa sätt ska bygga upp teamet. Tanken är att tillvarata de kompetenser som vi har, säger Alexandra.

Leonardo lyfter sin syster som intelligent med bra ledaregenskaper. Alexandra lyfter i sin tur sin bror som välorganiserad och med ett bra öga för detaljer.

- Leonardo har tagit reda vad som krävs av alla och tagit fram alla verktyg som behövs för att hålla ihop teamet. Han har verkligen visat på bra kunskaper i operativt ledarskap, säger hon.

Syskonen jobbar bra ihop, mycket tack vare att de har liknande akademiska intressen, som har gett dem rätt kunskaper för att driva företaget framåt. Leonardo besitter expertis inom säkerhetsområdet medan Alexandra, som har läst ekonomprogrammet på MDH, har stenkoll på de ekonomiska bitarna.

De valde att kontakta Idélab eftersom de kände att det var dags att komma till skott och behövde stöttning till att se till att de inte missar några steg på vägen. De blev en del av Idélabs acceleratorprogram. Där fick de, förutom personlig coachning, ta del av föreläsningar och möten med andra kursdeltagare.

- Det är ju fortfarande en process kvar innan vi ska börja marknadsföra oss, men det har varit väldigt nyttigt att veta vilka verktyg man behöver ha med sig inför den här resan, säger Alexandra.

Nu när de ska börja med marknadsföring är den största utmaningen att balansera privatlivet och andra jobb med utvecklingen av företaget. Hela teamet har arbetat fram en acceptans för varandras vardagssituation och har förståelse för att företaget i dagsläget är något de sköter på sin fritid och att det får ta sin tid.

- Det här vi pratar om att ha mjuka värden och vara familjära det är inte något vi bara snackar om, utan det genomsyrar företaget också.

Idélab

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer