Text

”Vet du inte var du ska börja är Idélab en bra plats”

Matteo Masoudi har läst civilingenjörsprogrammet i energisystem.

Det började med en idé om en app och slutade med vertikalodling. Företagaren och vinnaren av Idétävlingen 2019, Matteo Masoudi, visste ingenting om att starta företag innan han kontaktade Idélab.

– Jag hade mer koll på att starta appar men inte på att starta företag, säger Matteo och berättar att hans resa på Idélab började med att han såg en flyer någonstans på MDH, säger Matteo.

Idén om appen ändrades och Matteo fokuserade istället på att utveckla sitt examensarbete till något mer. Han ville jobba med hållbarhet och bidra till att lösa dagens miljöproblem. Hans företag heter Veponic och handlar om vertikalodling av grödor.

– Tanken är att odla inomhus på flera olika nivåer. Detta finns redan på andra håll i världen men med en annan metod på grund av vädret. Här i Sverige blir det som en fabrik inomhus – som ett lager med 100 våningar beroende på hur höga plantorna är.

Matteo räknar med att detta gör gott för miljön bland annat då transporter minskar och att vi får mer kontroll över vår mat och Sverige blir självförsörjande som land.

– Marken vi odlar på minskar samtidigt som befolkningen ökar. Mat är något som berör oss alla.

 

Juridisk hjälp bland det viktigaste

På Idélab deltog Matteo i acceleratorprogrammet Elit. Där fick han lära sig mer om struktur och förberedelser inför steget att starta företag.

– Jag utvecklades på ett bra och effektivt sätt. Jag kommer från en teknisk bakgrund och jag hade koll på de sakerna, på Idélab fick jag den affärsmässiga sidan med struktur och disciplin runt det hela.

En viktig del som Matteo uppskattade med Elit var den juridiska hjälpen. Han tror att just juridik är något som många tänker på men att de inte vet hur de ska göra eller ens var de ska starta.

– Man kan söka på Google men det finns så mycket information och man vet inte hur man ska filtrera. Jag tycker att det svåraste med företagandet är allt pappersarbete. Som till exempel att skriva avtal – vad ska man ha med?

 

Idélabs nätverk hjälpte Matteo

Matteo påpekar även att han har fått lära sig vikten av att bygga upp ett bra team, tilldela rätt roller och effektivisera teambuilding. Han lyfter även och är tacksam över att få ha tagit del av Idélabs kontaktnätverk.

– Det är en av grejerna som Idélab har kunnat hjälpa mig med. Även om jag är själv har jag ett nätverk, säger han och berättar att han bland annat har samarbete med Robotdalen.

– Från Idélab har jag fått allt från att hitta investerare till juridisk hjälp och ett nätverk.

Under sin entreprenörsresa har Matteo stött på utmaningar, men det är inget som stoppar honom. Istället är det något som får honom att jobba hårdare.

– Jag är säker på min grej, och jag gillar utmaningar. Hade det varit för lätt hade jag tröttnat för längesedan. Det är det som är drivkraften.

 

Idétävlingen blev en bekräftelse

Matteo var så pass säker på sin idé att han bestämde sig för att delta i Idétävlingen 2019 – och vann.

– Det var roligt! Det bekräftade att det jag gör är en bra grej, en bra bekräftelse att vi är på rätt väg.

Matteos bästa tips för nya företagare är att satsa på ett effektivt team och inte samla på sig för många personer på en gång. Han tycker även att det är bra att ta ett steg åt gången och inte ha för bråttom. Och självklart – kontakta Idélab för att få hjälp med affärsutvecklingen.

– Vet du inte var du ska börja är Idélab en bra plats. Man kan alltid förbättra sin produkt och då är det bra att i början kunna prata med folk som är insatta i näringslivet. Och glöm inte, vissa saker behöver man misslyckas med för att kunna göra dem bättre.


Artikel som PDF Pdf, 415.3 kB.


Om Idélab:

Idélab är MDH:s inkubator där man som student, forskare eller anställd på MDH kan få hjälp med att utveckla sina idéer och starta företag.
Elit-programmet är Idélabs acceleratorprogram.

Acceleratorprogrammet:

Idélabs acceleratorprogram är till för de klienter som är långt framme i processen med att starta företag. Programmet innehåller bland annat specialiserade föreläsningar, kurser och workshops som rustar deltagarna med rätt verktyg och kunskap för att kunna starta upp och driva företag.


Tillbaka till Idélab

Idélab

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer

Civilingenjör i energisystem

Läs mer