Text

”Man behöver inte vinna för att lyckas”

Ahmed Ibrahim.

Ahmed Ibrahim.

Ahmed Ibrahim är en person som alltid har något på gång. Han har alltid haft många idéer, så när han började studera på MDH ville han få en push för att ta dem till nästa nivå. Därför var det självklart för honom att kontakta Idélab.

- Jag ville få hjälp med hur man startar ett företag och vad man behöver tänka på under processen, säger Ahmed.

Ahmed berättar att den första idén han jobbade på tillsammans med Idélab handlade om snabba bilar som Ferrari och Porsche. Han ville öka bilarnas hastigheter i kurvor och utvecklade en prototyp till en vinge.

- Jag är klar med den och håller nu på att starta igång företaget. Jag vill ha alla mina idéer under samma tak. Men jag vill även hjälpa andra att utveckla sina idéer, säger Ahmed och förklarar att företaget som han vill starta är ett innovationsföretag.

Tanken bakom företaget är att Ahmed, förutom att han förvaltar sina egna idéer, även ska kunna hjälpa andra idébärare att förverkliga sina idéer.

- Det är jättemånga som har idéer men de har inte rätt kompetens eller rätt utbildning för att förverkliga sina idéer eller göra prototyper. Då kan man kontakta mig så utvecklar vi idén och bygger en prototyp.

Ahmed jobbar alltid på en idé. Han förklarar att han jobbar utifrån premissen att lösa problem. Huvudsakligen är det tekniska lösningar han jobbar med och han har bollat flera olika idéer med teamet på Idélab, dels genom personliga möten, dels som en deltagare i Acceleratorprogrammet.

Den juridiska biten av att starta företag samt hur man skaffar patent var två saker som betydde mycket för Ahmed. Han berättar att Acceleratorprogrammet gav honom en viktig övergripande bild på hur man startar ett företag.

- Det var ögonöppnande. Jag visste inte hur mycket som krävdes för att starta företag, säger Ahmed.

Ahmed känner ingen stress inför framtiden utan tar det en dag i taget. Han tänker positivt och satsar på sig själv och sina idéer. Han har redan fått ett kvitto på att han är inne på rätt spår. Han vann nämligen pris för bästa innovation på Idétävlingen 2021.

- Jag tror på alla mina idéer lika mycket och ger en chans till alla. Det viktiga är att inte tappa modet när det inte funkar. Detta var andra året jag deltog i tävlingen, och jag kommer säkert skicka in ett bidrag nästa år också, säger Ahmed och menar att det är deltagandet som är det viktiga.- Man är inte garanterad ett pris bara för att man är med i tävlingen, men man har redan vunnit på att skriva ner sin idé och se den från olika perspektiv och förbättra den. Har man en idé så tycker jag att man ska ansöka. Man behöver inte vinna för att lyckas.

Till alla som sitter inne på en idé men känner sig osäkra på hur de ska gå framåt eller om idén är bra nog, har Ahmed det här att säga:

- Har du en idé är det värt att kontakta Idélab och se vad de tycker. De är ärliga och ger dig feedback. Det är jätteviktigt att gå och snacka med dem. Du kanske har en jättebra idé. Det vet man aldrig!

Idélab

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer