”Jag tror verkligen att min idé har stor potential”
Pontus Dorsey har alltid haft olika projekt på gång och idag arbetar han med en idé som spås ha stor tillväxtpotential. När han inte ägnar sig åt sina studier på Innovationsprogrammet på MDU så arbetar han med sin idé Blipp.
– Det jag gillar med att driva företag, och då framför allt techbolag är tillväxtpotentialen, säger Pontus. Han berättar att när det kommer till techföretag så får man inga större kostnader när antalet användare ökar, tillskillnad från andra branscher. Han ger restaurangbranschen som ett exempel där kostnaderna ökar ju fler kunder en restaurang har. Man måste bland annat tillverka mer mat och anlita mer personal. När det kommer till techföretag är det en väldigt liten ökning i kostnader när nya användare tillkommer.
Pontus Dorsey senaste idé Blipp kom till under tiden som han studerade på Mälardalens universitet. Han noterade under sin tid på universitet att flera kontaktlösa lösningar för överföring av data levereras via NFC och RFID. Det är dessa tekniker som används när man till exempel blippar sitt bankkort i affären eller busskortet på bussen, och till varje sådan lösning finns ett chip. Med Blipp vill Pontus samla alla dessa lösningar i ett chip. Eftersom chipet kan placeras i nästan vad som helst behöver man bara en enhet för att komma åt alla sina IT-lösningar. Det betyder att man bara behöver en enhet för att till exempel betala i affären, öppna bilen eller gå på bussen.
– Jag tror verkligen att min idé har stor potential, säger Pontus.
Söka stöd hos Vinnova
Nästa steg för Pontus är att starta upp företaget så att han kan söka stöd hos Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. För att få stöd hos Vinnova krävs att man kan lösa ett samhällsproblem. Eftersom Blipp kan lösa ett stort problem inom elbilsbranschen, tror Pontus att det finns möjlighet att få stöd av Vinnova. Elbilsbranschen har idag flera olika laddastationer för sina bilar och varje förare äger därför ungefär 5–6 olika kort, ett kort för varje laddstation. Pontus hoppas kunna utveckla branschen med sin idé. Att ägaren till elbilen kan samla alla sina kort i ett kort ger ett stort värde till både konsumenterna, och verksamheterna som erbjuder elbils-tjänsterna.
Pontus vill fortsätta skapa innovativa idéer och driva företag i framtiden. Via Acceleratorprogrammet på Idélab fick han svar på många av de frågor han tidigare haft kring att driva ett företag.
– Jag tyckte det var väldigt bra att ha någon att bolla idéer med, som frågar mig rätt frågor gällande min idé och mitt företag. Det var också väldigt bra att någon fanns där som kunde utmana ens idé lite, säger Pontus.
Pontus tyckte också att det var kul att få delta i programmet med andra deltagare. Att få se inte bara sin egen utveckling utan även deras var väldigt givande för honom.
När Pontus nu har ett år kvar på Mälardalens universitet fokuserar han på sina studier men målet är att få Blipp att fungera på marknaden. Om man vill följa företagets resa och lära sig mer kan man klicka sig in på blippkey.com för läsa mer.
Idélab hjälper dig göra nytta av din kunskap
Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.
Innovationsprogrammet
Att kunna förstå och hantera innovationsprocesser är viktigt för att lösa samhällsutmaningar, samt bidra till att skapa utveckling som leder till en hållbar tillväxt. Därför behövs människor som vet hur man på ett framgångsrikt sätt uppmärksammar problem, utvecklar idéer och förverkligar dem.