Text

”Jag sökte till MDH för att få ta del av Idélab”

Oscar Wahlström har läst innovationsprogrammet.

Idélab hjälper MDH:s studenter och forskare att vidareutveckla sina idéer och starta företag. Med anledning av Idélab tog Oscar Wahlström ett beslut som skulle förändra hans liv.

– Jag sökte till MDH för att få ta del av Idélab, säger Oscar som har studerat på innovationsprogrammet på MDH.

Han hade redan en affärsidé innan han sökte till MDH, men behövde hjälp med att ta den till nästa nivå. Han hade hört talas om Idélab och ville ha möjlighet att ta del av processerna och programmen som erbjuds, och det var den huvudsakliga anledningen till att han valde att studera på MDH.

Oscar kom till Idélab med en idé om trådlösa hörlurar, men med tiden hann hans idéer och tankar ändras – då fanns Idélabs affärsutvecklare där för att reda ut tankarna.

– Affärsutvecklarna är ett bra bollplank och hjälper en att se vad som är nästa steg. Samtidigt får man testa själv och se vad det kan bli av ens idéer. De dömer inte, säger Oscar.

 

Idéer som ändrade riktigt

Oscar var med i Idélabs acceleratorprogram Elit med en egen företagsidé som han lanserade. Men under resans gång träffade han andra deltagare han ville jobba med och valde i förlängningen att ingå i deras företagande. Idag är han en del av företaget Greativ som nu har släppt plattformen Juristi. Affärsidéen med Juristi går ut på att kunder får hjälp med att hitta rätt juridisk hjälp.

– Det känns väldigt skönt att ha lanserat plattformen, men man var lite nervös och hade både positiva och negativa känslor. Jag hade inte riktigt haft den känslan innan. Men allt har lagt sig lite nu när man är inne i processen, säger Oscar.

Förutom att Oscar, under sin tid på Idélab, träffade kollegorna i Greativ fick han även nya kunskaper som han värdesätter och använder sig av.

– Det var kul att få proffshjälp inom varje område. Design, ekonomi, hur man startar aktiebolag och kontakter som man annars inte hade tänkt på, säger Oscar och lyfter upp den juridiska hjälpen som både viktig och nyttig.

 

Utmaningar och utveckling bland det roligaste

Det som Oscar har uppskattat mest under tiden på Idélab är att hela tiden göra framsteg och se hur saker tar form.

– Det roligaste var att man fick utmana sig själv och utvecklas hela tiden. Jag älskar att se andra göra det och jag älskar när jag själv gör det. Det är som rädsla och njutning på samma gång.

Oscars bästa tips för att komma på bra idéer är att ta hand om sig själv och inte vara rädd för att göra fel. Han jobbar som bäst när han har stadiga rutiner i livet.

– Man måste alltid jobba med sig själv, och sedan kan man jobba utåt. Se inte ett misslyckande som ett misslyckande. Se det istället som en lärdom, säger Oscar.

 

Varför ska man kontakta Idélab?

– Om man vill göra något annat med livet än att jobba och ha det vardagliga livet. Man kanske har en idé men känner sig lite osäker. Då ska man boka ett möte med Idélab.


Om Idélab:

Idélab är MDH:s inkubator där man som student, forskare eller anställd på MDH kan få hjälp med att utveckla sina idéer och starta företag.
Elit-programmet är Idélabs acceleratorprogram.


Artikel som PDF Pdf, 497.1 kB.


Tillbaka till Idélab.

Idélab hjälper dig göra nytta av din kunskap

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer

Innovationsprogrammet

Att kunna förstå och hantera innovationsprocesser är viktigt för att lösa samhällsutmaningar, samt bidra till att skapa utveckling som leder till en hållbar tillväxt. Därför behövs människor som vet hur man på ett framgångsrikt sätt uppmärksammar problem, utvecklar idéer och förverkligar dem.

Läs mer